Колишній політв’язень Шумков звернувся до омбудсмена через невиплати в період перебування в російській в’язниці

Новини

До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із заявою про порушення соціальних прав, а саме на отримання грошового забезпечення як особи, яка проходила військову службу за контрактом звернувся військовослужбовець запасу та колишній політв’язень Олександр Шумков.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Зокрема, за період його перебування у незаконному ув’язненні на території Російської Федерації він не отримував жодних грошових виплат, що передбачені чинним законодавством України.

З метою поновлення порушених прав Уповноважений ВРУ з прав людини направила відповідне подання командувачу Повітряних Сил Збройних Сил України, де наголосила про необхідність невідкладного реагування задля відновлення прав Олександра Шумкова та проведення з ним повного розрахунку», – повідомила Уповноважений Верховної Ради України.

Український політв’язень Олександр Шумков, якого 24 грудня звільнили в РФ, прибув в Україну.

Нагадаємо:

  • У серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.
  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.
  • У грудні 2020 року Шумков має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу.