У Криму правозахисника Машаріпова відправляють на примусове психіатричне лікування

Новини
Правозахисник Юнус Машаріпов Фото: Facebook Крымская солидарность

«Верховний суд» окупованого Криму залишив у силі вирок у кримінальній справі щодо Юнуса Машаріпова «судді» «Ялтинського міського суду», який постановив піддати примусовим медичним заходам – стаціонарному лікуванню в психіатричному закладі з інтенсивним спостереженням.

Судді під головуванням Алли Овчинникової винесли рішення виключити з обвинувачення статтю про виготовлення вибухового пристрою, а в іншому вирок суду першої інстанції залишити без змін. Засідання проходило в закритому режимі. Підставою для цього стала наявність відомостей медичного характеру про психічний стан здоров’я підсудного, повідомляє Кримський процес.

«Відомості про судове засідання також були частково приховані на офіційному сайті суду. Після засідання адвокат активіста Олексій Ладин розповів, що Машаріпов не приймав участь в судовому засіданні і в суді оголосили його заяву про відмову бути присутнім при розгляді скарги.

За інформацією захисника, на початку цього року суд касаційної інстанції угледів порушення в рішенні, яке було винесено за підсумками розгляду апеляційної скарги на вирок Ялтинського міського суду про примусове психіатричне лікування Юнуса Машаріпова.

На думку захисту, повернення з касації на новий розгляд може пояснюватися не стільки порушенням прав підсудного, скільки винятком з матеріалів справи цілого ряду доказів, зібраних слідчим підрозділом ФСБ. Адвокат не виключає, що до Верховного суду Криму справу повернули тільки для того, щоб визнати виключені в апеляції докази допустимими. Дана міра може бути зроблена, щоб виключити можливість службових перевірок та притягнення до відповідальності співробітників ФСБ, які допустили фальсифікацію доказів».

Нагадаємо:

  • В грудні 2017 року в Криму житель Ялти, правозахисник Юнус Машаріпов, заарештований за звинуваченням у нібито виготовленні вибухового пристрою, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ, які змусили його обмовити себе. Він розповів, що 27 вересня 2017 року невідомі напали на нього, побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ в Ялті, де його допитували про часті поїздки на материкову Україну. На допиті він повідомив, що з 2014 року він займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів». Після цього Машаріпова почали бити і катувати електричним струмом. Правозахисник стверджує, що йому довелося обмовити себе. У свідченнях, які, за словами Машаріпова, були отримані під тортурами, він вказав, що був «агентом СБУ і виконував їх завдання». Його змусили повторити покази під запис відеокамери, знявши при цьому кілька дублів.
  • Проти Машаріпова було порушено кримінальну справу за звинуваченням у виготовленні вибухового пристрою, який, судячи з матеріалів справи, було виявлено в результаті обшуку в 50 метрах від храму Архістратига Михаїла на Севастопольському шосе. 27 вересня Машаріпов був заарештований «Ялтинською міською судом» на два місяці. Під час засідання правозахисник заявив про тортури, однак реакції «суду» не було. Від дачі показань Машаріпов відмовився на підставі 51-ї статті Конституції РФ.
  • 13 листопада 2018 року «Ялтинський міський суд» засудив Машаріпова до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах.