У кримчанина Яцкіна, якого ФСБ обвинувачує в «шпигунстві», погіршився стан здоров’я, йому не передають ліки

Крим
Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

У кримчанина Івана Яцкіна, якого ФСБ обвинувачує в «шпигунстві», погіршився стан здоров’я, йому не передають ліки в СІЗО від родичів.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов після чергового засідання у справі Яцкіна в «Верховному суді Криму».

«Судове засідання проходить в закритому режимі, в зв’язку з наявністю в справі відомостей, що становлять державну таємницю. До початку судового засідання і в перерві я поспілкувався з Іваном Григоровичем щодо умов його утримання в СІЗО Сімферополя. За його словами, після вчорашнього суду його привезли в СІЗО в автозаку з іншими арештантами, проте потім усіх вивели і почали розводити по камерах, а його помістили в підвальному приміщення, розташоване під СІЗО, так звану «кишку», – написав Полозов.

Адвокат повідомив, що стан здоров’я Івана Яцкіна погіршився, у нього сильні болі в ногах.

«Івана Яцкіна вчора протримали в цій «кишці» близько двох годин. Він був змушений стоячи перебувати в цьому сирому приміщенні. З огляду на захворювання нижніх кінцівок, наявних у нього, а також наслідки при обмороженні ніг в СІЗО «Лефортово», стан здоров’я Івана Яцкіна погіршився. Сьогодні скаржився мені на сильні болі в ногах. Крім того, йому досі не передали медикаменти (знеболюючі та антикоагулянти), які раніше йому передали родичі. Дуже хочеться сподіватися, що адміністрація СІЗО Сімферополя вживе необхідних заходів для забезпечення прав ув’язнених і буде докладати зусиль щодо недопущення нелюдського ставлення до «спецконтингенту» з боку відповідальних співробітників», – додав Полозов.

Як повідомлялось, 13 квітня 2021 року «Верховний суд Крим» продовжив арешт Івану Яцкіну до 1 липня 2021 року.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують  кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.