Україна презентувала в Комітеті міністрів Ради Європи проект рішення щодо ситуації з прав людини в Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, яке відбулося 28 квітня, презентувала проект рішення щодо ситуації з дотриманням прав людини в окупованому Криму.

«У ході засідання Еміне Джапарова презентувала ініційований Україною проект рішення Комітету Міністрів Ради Європи «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», що має на меті активізувати залучення Ради Європи до моніторингу ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму», – повідомляє прес-служба МЗС України.

Вона наголосила на важливості спільних дій для припинення блокування Росією доступу до Криму для органів Ради Європи і відповідних моніторингових процедур.

Також Джапарова поінформувала учасників засідання щодо провокації Росією напруги шляхом накопичення збройних сил на кордоні з Україною і на окупованих територіях, а також в акваторії Чорного моря в і Керченській протоці.

Вона наголосила, що ескалація відбувається на тлі тривалих систематичних порушень прав людини в окупованому Криму і звернула увагу на те, що Росія, як держава-окупант, здійснює репресії як проти громадян, так і проти невигідних їй організацій.

«Уже протягом чотирьох років російська окупаційна адміністрація ігнорує припис Міжнародного суду ООН відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу», – зазначила вона.

«Україна буде використовувати всі наявні можливості для захисту прав і свобод людини на окупованих територіях, адже вони потребують особливої уваги та посиленого захисту з боку Ради Європи», – уклала Джапарова.

США опублікували доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому РФ Криму. Як повідомляє Держдеп США, російська окупаційна влада піддає кримських татар і етнічних українців фізичному насильству, тортурам і жорстокому або такому, що принижує гідність, поводженню. США отримували безліч повідомлень про те, що в Криму принижують людей, які виступають проти окупації, і використовують каральне психіатричне ув’язнення для тиску на бранців.

  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.Документ констатує, що РФ не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.
  • Також у резолюції Генасамблея ООН наголошує, що Росія використовує пандемію COVID-19 для запровадження невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.