РФ може використати свої паспорти в ОРДЛО як привід для розв’язання війни – заява Євросоюза в ОБСЄ

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Євросоюз глибоко занепокоєний з приводу продовження РФ видачі паспортів в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям та є очевидним порушенням суверенітету України.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, пише Укрінформ.

«Ми глибоко занепокоєні тим, що Росія продовжує, а останнім часом навіть прискорює, свою політику масової видачі паспортів у спрощеному порядку українським громадянам на непідконтрольних уряду районах України. Ця політика суперечить духу та цілям Мінських домовленостей і є явним порушенням суверенітету України», – наголошується у заяві.

У ЄС заявили, що ця політика Кремля викликає особливе занепокоєння з огляду на заяви високопоставлених чиновників РФ про можливість початку військових дій для захисту інтересів цих нових паспортизованих громадян.

«Європейський Союз та його держави-члени нагадують, що вони не визнають ці паспорти, і закликають інші держави-учасниці ОБСЄ діяти аналогічним чином», – йдеться у заяві.

Як повідомлялось, в разі вторгнення РФ до України ціна за таке порушення міжнародного права «буде високою», пропонуючи відключити РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, так само як і заморозити активи олігархів, близьких до Кремля, йдеться у резолюції Європейського парламенту.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • 14 січня 2021 року Східна правозахисна група повідомила, що окупаційні адміністрації на кінець 2020 року видали жителям ОРДЛО понад 1,2 млн паспортів так званих «ДНР» і «ЛНР», а також понад 440 тис. паспортів РФ.