Візит Блінкена до Києва підкреслить непохитну підтримку України перед лицем агресії РФ – Держдеп США

Новини
Державний секретар США Ентоні Блінкен Фото: Reuters

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва 6 травня підкреслить непохитну підтримку Сполученими Штатами суверенітету та територіальної цілісності України перед лицем агресії Росії, що триває. Блінкен також заохотить Україну до прогресу у сфері реформ.

Про це йдеться в інформаційному бюлетені під назвою «США і Україна: стратегічні партнери», яке оприлюднила пресслужба Держдепу США.

Як зазначається, Блінкен в ході зустрічей у Києві з президентом Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою також обговорюватиме процес реформ, які є «ключем до розвитку в Україні демократичних інститутів, економічного процвітання та євроатлантичного майбутнього».

Держдеп також наголошує, що США рішуче підтримують зусилля України для досягнення своїх євроатлантичних прагнень і побудови процвітаючого, безпечного і демократичного майбутнього для всіх українців.

«Сполучені Штати глибоко стурбовані тривалими агресивними діями й риторикою Росії щодо України, зокрема нарощуванням російських військ в окупованому Криму і вздовж українського кордону», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, Сполучені Штати продовжують уважно стежити за ситуацією і координувати свої дії з українськими офіційними особами, союзниками і партнерами. «Ми віддаємо належне Україні за її постійну стриманість і ясно дали зрозуміти в нашій взаємодії з Москвою, що Росії необхідно утримуватися від дій щодо ескалації», – йдеться в бюлетені.

«Крим – це Україна. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають спробу анексії Кримського півострова Росією. Ми закликаємо Росію повернути Україні повний контроль над півостровом. Донбас – це Україна. Росія повинна виконувати свої зобов’язання відповідно до Мінських угод і сумлінно працювати, аби завершили конфлікт у східній Україні й відновити український суверенітет», – додали у Держдепі.

Також у повідомленні наголошується на важливості проведення реформ в Україні, зокрема на важливості розбудови цілісних інституцій та забезпечення підзвітного управління як державними установами, так і корпоративним сектором. Як вважають у США, саме це – ключ до досягнення Україною її євроатлантичних прагнень та побудови процвітаючого, безпечного і демократичного майбутнього.

«Сполучені Штати підтримують Україну, яка продовжує боротися з корупцією і просувати свій порядок денний в сфері верховенства закону і судової реформи», – йдеться у повідомленні.

У Держдепі нагадали, що з 2014 року США надали Україні понад 4,6 млрд дол. допомоги, гарантії щодо позик на суму 1 млрд дол., більш як 49 млн дол. на боротьбу з COVID-19, а також надали гуманітарним агентствам понад 306 млн дол. для підтримки переміщених осіб, які постраждали внаслідок агресивних дій Росії в східній частині України та Криму.

Нагадаємо:

  • Ввечері 5 травня 2021 року Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Києва з дводенним візитом. За інформацією речника Держдепу Неда Прайса, Блінкен зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, іншими офіційними особами і представниками українського громадянського суспільства, «щоб підтвердити непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії».