Україна отримає цьогоріч 20 мільйонів доз вакцини Pfizer – Степанов

Новини

Україна отримає у 2021 році 20 мільйонів доз вакцини Pfizer-BioNTechc.

Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Завдяки зусиллям МОЗ, за повної підтримки Президента Володимира Зеленського нам вдалося збільшити поставки вакцини Pfizer-BioNTech вдвічі вже в цьому календарному році. Тобто, замість 10 млн доз ми отримаємо 20 млн доз вакцини Pfizer вже у 2021 році», – наголосив Степанов.

Загалом, за його словами, МОЗ законтрактувало 42 млн доз вакцин проти коронавірусу, які мають бути поставлені у 2021 році. Серед них – 8 млн доз вакцини у межах глобальної ініціативи COVAX, 32 млн доз вакцини — за прямими контрактами між виробниками і Україною. З них 20 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech, 10 млн доз вакцини американської компанії Novavax, яка буде вироблятися на потужностях індійського Інституту сироватки крові, а також вакцини AstraZeneca як за прямими контрактами, так і в межах COVAX, і вакцини китайської компанії Sinovac.

Міністр наголосив, що цієї кількості вакцини проти COVID-19 достатньо для щеплення більшості дорослого населення країни у 2021 році.

Водночас, за його словами, уряд прагне збільшити поставки в Україну вакцини проти коронавірусу до 48 млн доз для щеплення 70% дорослого населення країни.

  • Раніше Україна отримала 500 тис. доз вакцини AstraZeneca (Covishield) виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.