РФ станом на 1 травня переслідує з політичних мотивів 133 громадянини України, у тому числі 94 кримських татар

Новини
Белогорск, обыски 26 апреля 2018

РФ станом на 1 травня переслідує з політичних мотивів 133 громадянини України, у тому числі 94 кримських татар.

Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив представник омбудсмена В’ячеслав Петльований.

«За наявною інформацією, станом на 1 травня 2021 року Російська Федерація з політичних мотивів переслідує 133 громадян України (в тому числі 94 кримських татар)», – сказав посадовець.

За його словами, 114 цих громадян незаконно утримуються в місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму, а 19 осіб, які проживають на Кримському півострові, наразі перебувають під адміннаглядом і обмежені у пересуванні.

«Ми проводимо моніторинг по кожній такій особі. Постійно на зв’язку з їхніми родичами (78 політв’язнів мають 209 неповнолітніх дітей), адвокатами, нашими консульськими працівниками. За кожним фактом незаконного затримання, засудження, порушень прав людини негайно повідомляємо міжнародні правозахисні організації», – зазначив Петльований.

У період з 2017 по 2020 роки в окупованому Криму зафіксовано 4950 основних порушень прав людини. Більшість порушень стосуються права на справедливий суд, свідчить дослідження Кримськотатарського ресурсного центру.

США опублікували доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому РФ Криму. Як повідомляє Держдеп США, російська окупаційна влада піддає кримських татар і етнічних українців фізичному насильству, тортурам і жорстокому або такому, що принижує гідність, поводженню. США отримували безліч повідомлень про те, що в Криму принижують людей, які виступають проти окупації, і використовують каральне психіатричне ув’язнення для тиску на бранців.

  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.Документ констатує, що РФ не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.
  • Також у резолюції Генасамблея ООН наголошує, що Росія використовує пандемію COVID-19 для запровадження невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.