Апеляційний суд Амстердама уточнив дату рішення у справі про скіфське золото

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Амстердама у справі про приналежність скіфського золота має винести рішення 14 вересня 2021 року. Рішення буде письмовим, судове засідання не проводитимуть. Рішення буде опубліковано на офіційному сайті суду нідерландською та англійською мовами.

Суд зазначив, що під час судового засідання у квітні було випадково оголошено не ту дату. Таким чином, рішення суду має бути оголошено 14 вересня 2021 року, а не 31 серпня 2021 року, пише Укрінформ.

В Апеляційному суді Амстердама 22 квітня відновили слухання по суті у справі про приналежність колекції скіфського золота.

Провадження раніше було призупинено до вирішення питання про відвід судді. Апеляційна палата суду Амстердама 28 жовтня задовольнила клопотання України про відвід судді.

Як повідомлялося, 22 квітня 2021 року в Апеляційному суді Амстердама відбулися слухання по суті у справі про приналежність скіфського золота.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.