РФ не припиняє переслідування за релігійною ознакою в окупованому Криму – Держдепартамент США

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Російська окупаційна влада в тимчасово анексованого Криму продовжує релігійні утиски мусульман, греко-католиків, віруючих ПЦУ, а також представників інших конфесій.

Про це йдеться в Доповіді про свободу віросповідання в світі за 2020 рік, оприлюдненій Держдепартаментом США.

Уточнюється, що окупанти переслідують і залякують релігійні згромадження меншин, зокрема мусульман – кримських татар, Свідків Єгови, членів Православної церкви України і духовенства.

Станом на жовтень 2020 року 69 жителів Криму утримувалися за гратами через причетність до організації «Хізб ут-Тахрір». Висновки за свою віру також відбували двоє Свідків Єгови.

«Російська окупаційна влада продовжувала садити за грати мусульман – кримських татар, особливо якщо підозрювали їх у причетності до «Хізб ут-Тахрір». У вересні російський військовий суд засудив сімох мусульман – кримських татар, заарештованих в 2017 і 2018 році, до відбування покарання в колонії суворого режиму», – повідомили в доповіді.

Відзначається, що представники Української греко-католицької церкви та інших конфесій також піддаються тиску з боку окупаційної влади. Багато релігійних громад по суті витіснені з окупованого півострова шляхом введення нових вимог реєстрації. У Держдепі підкреслили, що тільки Українська православна церква Московського патріархату була звільнена від цих вимог.

Як говориться в документі, в Криму (в тому числі в Севастополі) зареєстровані 907 релігійних громад… що більш ніж на тисячу менше, ніж існувало до окупації в 2014 році.

США опублікували доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому РФ Криму. Як повідомляє Держдеп США, російська окупаційна влада піддає кримських татар і етнічних українців фізичному насильству, тортурам і жорстокому або такому, що принижує гідність, поводженню. США отримували безліч повідомлень про те, що в Криму принижують людей, які виступають проти окупації, і використовують каральне психіатричне ув’язнення для тиску на бранців.

  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.Документ констатує, що РФ не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.
  • Також у резолюції Генасамблея ООН наголошує, що Росія використовує пандемію COVID-19 для запровадження невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.