Данілов запевняє, що ЗМІ опублікували «не той» законопроєкт про олігархів

Новини
Олексій Данилов, секретар РНБО України Фото: Youtube Радіо Свобода

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що опублікований у ЗМІ проєкт закону про олігархів – «не той, над яким працюють в Офісі президента».

Про це він заявив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», пише Цензор.НЕТ.

«Саме той проєкт, який з’явився нещодавно в ЗМІ – це не той проєкт, який сьогодні розглядається в кабінеті Володимира Олександровича, в Офісі президента. Ви знаєте, що він дав доручення апарату РНБО, КМУ та ОП підготувати законопроєкт. Він не простий, він занадто складний, але ті коментарі і те, що в ЗМІ, не відповідає дійсності», – сказав Данілов.

Він додав, що законопроєкт про олігархів складатиметься з двох частин.

«Журналісти не знають, що там ще є друга частина, яка обов’язково буде йти як доповнення до першої».

Інших деталей про розроблюваний в ОП законопроєкт Данілов не надав.

Також секретар РНБО зазначив, що «крім закону про олігархів, має бути Антитрастівський закон, закон про лобізм, про перевірку вітчизняних та іноземних інвестицій в українську економіку, при цьому йдеться про об’єкти критичної інфраструктури».

Редакція ZN.UA ознайомилася із текстом проєкту закону «Про олігархів» і дійшла висновку, що з ним не все гаразд.

Після прочитання законопроєкту в редакції з’явилося усвідомлення, що його мета зовсім не «подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу».

  • 18 травня у ВР України зареєстровано проект закону про визнання таким, що втратив чинність закон про створення вільної економічної зони «Крим», і внесення змін до кількох законів та проекти змін до  Митного і Податкового кодексів. Вони ініційовані народним депутатом Рустемом Умєровим і підтримані багатьма представниками фракцій «ГОЛОС», «Слуга народу» і «Європейська солідарність», а розроблялись за активної участі представництва президента в АРК та кримських громадських організацій.  Закон про ВЕЗ «Крим», ухвалений у 2014 році замість закону про економічні відносини з окупованими територіями Криму і Севастополя, дискримінував громадян України з Криму, бо наділив їх статусом нерезидентів і принизливими обмеженнями: від перетину адмінмежі з Кримом до облаштування переселенців на вільній території.
  • З іншого боку, завдяки цьому закону українські олігархи змогли продовжити свій бізнес на півострові, чим дуже допомогли російським окупантам утримувати  Крим: Москва не особливо переймалась, чим годувати зростаючу армію військових і чиновників – українські фури гнали їм харчі і все необхідне, поки Росія облаштовувала на півострові  гігантську військову базу. Тобто, ми туди – молочку, а окупанти –  ракети. Фури зупинила Громадянська  блокада, але підприємства українських бізнесменів і політиків продовжують поповнювати бюджети окупантів. 
  • Але важливо не тільки скасувати цей ганебний закон – важливо поновити порушені ним права громадян і нарешті врегулювати економічні відносини з тимчасово окупованою територією (ТОТ), підсилити кримські санкції західних партнерів, дію яких режим ВЕЗ підривав. Про це – в програмі «Питання національної безпеки» із експертами, без роботи яких скасування закону про ВЕЗ «Крим» було б неможливе: Ольгою КУРИШКО, координаторкою і юристкою ГО «КримSOS» та Андрієм КЛИМЕНКОМ, керівником інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головним редактором порталу BlackSeaNews.