Космічне сміття пошкодило частину Міжнародної космічної станції

Новини
Пошкоджена робототехнічна рука Canadarm2 на МКС Фото: CSA / NASA

Шматок космічного сміття, занадто малий, щоб його можна було відстежити, пошкодив частину Міжнародної космічної станції, а саме – робототехнічну руку Canadarm2.

Про це повідомляє видання Science Alert.

«Прилад все ще працює, але сміття пробило теплоізоляцію та пошкодило стрілу внизу. Це нагадування про те, що проблема космічного сміття на низькій навколоземній орбіті – це бомба уповільненої дії», – йдеться у матеріалі.

Як зазначається, точно не відомо, коли стався інцидент. Вперше пошкодження помітили 12 травня під час планової перевірки. NASA і Канадське космічне агентство (CSA) працювали разом, щоб отримати докладні зображення і оцінити збиток.

«Попри вплив, результати поточного аналізу показують, що продуктивність руки залишається незмінною. Пошкодження обмежене невеликою частиною стріли і теплової ковдри. Canadarm2 продовжує проводити заплановані операції», – повідомили у CSA.

Видання наголошує, що хоча цього разу МКС, схоже, пощастило, проблема космічного сміття посилюється. Минулого року станції довелося тричі виконати аварійні маневри, щоб уникнути зіткнення з космічним сміттям на висоті близько 400 км.

Наразі космічні агенції у всьому світі відстежують понад 23 000 шматків сміття на низькій навколоземній орбіті, щоб допомогти супутникам і МКС уникнути зіткнень, але всі вони мають розмір м’яча для софтболу або більше.

Менші частинки сміття – замалі для відстеження, але вони також можуть нанести значну шкоду супутникам – аж до пробивання металевих пластин.

За даними Європейського космічного агентства, приблизно 130 мільйонів фрагментів антропогенного матеріалу розміром менше міліметра зараз обертаються навколо Землі. Ця оцінка не включає природний космічний пил.

Canadarm2 – система дистанційного маніпулятора космічної станції (SSRMS), розроблена CSA – була невід’ємною частиною космічної станції протягом 20 років. Це багатосуглобова титанова роботизована рука, яка допомагає в обслуговуванні станції.