Правоохоронці АРК розслідують 22 провадження за фактами порушень прав журналістів у Криму – Поночовний

Новини
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: ark.gp.gov.ua

Правоохоронці АРК розслідують 22 кримінальні провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ в незаконно окупованому Росією Криму.

Про це повідомив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя Ігор Поночовний під час зустрічі із представниками засобів масової інформації та представниками правозахисного й громадського середовища.

Він нагадав, що активна фаза окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя супроводжувалась повним захопленням інформаційного простору на півострові. Сім років окупації призвели до зникнення незалежних ЗМІ в Криму, контролю за інформацією з боку держави-окупанта та тотальною пропагандою російських «медіа». Працівники ж українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав.

«Правоохоронні органи автономії розслідують 22 кримінальні провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ в Криму. Наразі, повідомлено про підозри 13 особам, серед яких окупаційні «судді», колишні працівники СБУ та учасники незаконного збройного формування «Самооборона Криму», – сказав Поночовний.

Він зазначив, що у кримінальних провадженнях зафіксовані численні факти незаконного кримінального переслідування журналістів та їх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності.

Фото: ark.gp.gov.ua

На основі цих фактів у лютому 2021 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду скеровано інформаційне повідомлення, підготовлене прокуратурою автономії спільно з Офісом Генерального прокурора та Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). Надалі, вказана інформація буде доповнюватись, оскільки, правоохоронці фіксують нові факти порушення прав журналістів на півострові.

Разом з тим, додав Поночовний, прокуратурою АР Крим та міста Севастополя створено міжвідомчу робочу групу щодо забезпечення взаємодії органів правопорядку автономії із запобігання, виявлення та припинення кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.

Нагадаємо:

  • 25 лютого 2021 року Генпрокурорка Ірина Венедіктова, керівник прокуратури АРК та Севастополя Ігор Поночовний та виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко підписали чергове, 10-те інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосується фактів переслідування Росією журналістів в окупованому Криму.