НАТО готове захистити союзників від загроз з боку РФ і Білорусі – Столтенберг

Новини
Генсек НАТО Єнс Столтенберг Фото: Reuters

Північноатлантичний альянс готовий у разі потреби захистити союзників від будь-яких загроз, що виходять із боку Мінська та Москви.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у коментарі німецькому виданню Welt am Sonntag.

«НАТО є оборонним альянсом. Я б не хотів забагато спекулювати. Але ми пильні і дуже уважно стежимо за тим, що відбувається у Білорусі. І ми, звичайно, готові при надзвичайній ситуації захищати та відстоювати кожного із союзників від будь-якої загрози, що виходить із боку Мінська чи Москви», – заявив Столтенберг.

За його словами, Білорусь стає «все більш і більш залежною» від Росії, і це непокоїть союзників. «Союзники серйозно стурбовані тіснішою співпрацею між Москвою та Мінськом в останні місяці. З минулого ми вже знаємо, що Росія сильно порушила територіальну цілісність таких держав, як Україна, Грузія та Молдова», – сказав Столтенберг.

За його словами, ситуація у Білорусі стане також предметом обговорення під час саміту НАТО у Брюсселі за тиждень.

Крім того, в НАТО розглядають як серйозний виклик зростаючу співпрацю між Росією та Китаєм у військовій та політичній сферах. З огляду на це, питання нарощування Китаєм військової потуги, як і «зростаюча агресивність Росії» також обговорюватиметься на саміті НАТО у червні. На порядку денному також будуть нові формі міжнародного тероризму, збільшення кібератак та загрози розповсюдження ядерної зброї.

Рада національної безпеки і оборони України 4 червня розглядала питання забезпечення безпеки на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом та на півдні країни, а також поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.

Нагадаємо:

  • 27 квітня 2021 года під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради.