Байден подзвонив Зеленському: про що говорили

Новини
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський Колаж: zn.ua

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден провели телефонну розмову.

Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден провели телефонні переговори в понеділок, 7 червня, під час яких американський лідер запросив українського колегу відвідати Білий дім цього літа.

Про це повідомив під час брифінгу в Білому домі помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає Укрінформ.

«Я прийшов сюди, на брифінг, з Овального кабінету, де президент Байден розмовляв по телефону з президентом України Зеленським», – зауважив Салліван.

Він поінформував, що ця телефонна розмова була запланована як спілкування з українським лідером перед тим, як президент Байден відправиться до Європи та зустрінеться з Володимиром Путіним у Женеві.

«Вони мали можливість обговорити певною мірою всі питання у відносинах між США й Україною. Крім того, президент Байден мав можливість розповісти президенту Зеленському, що він твердо стоїть на захист суверенітету й територіальної цілісності України та її прагнень», – підкреслив радник президента США.

За словами Саллівана, Байден також сказав президенту Зеленському, що «він з нетерпінням чекає можливості привітати його в Білому домі, тут, у Вашингтоні, цього літа, коли він (Байден – ред.) повернеться з Європи».

Зеленський у свою чергу подякував Байдену за розмову і повідомив, що очікує на зустріч з президентом США.

Президент США Джозеф Байден провів першу телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським 2 квітня.

7 червня видання Axios з посиланням на джерело в адміністрації Байдена повідомило, що Білий дім розглядав можливість запросити Зеленського у Вашингтон для зустрічі з Байденом до його саміту з президентом РФ, але відмовився від цієї ідеї через зміну керівництва «Нафтогазу України».

Також, за даними видання, адміністрація Байдена кілька днів тому повідомила українську сторону, що вони проведуть телефонний дзвінок цього тижня, вже в понеділок, і що це може бути серйозна розмова.

Нагадаємо:

  • 28 квітня 2021 року Кабмін України звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України». 28 квітня уряд провів засідання загальних зборів акціонерів компанії НАК «Нафтогаз України». Уряд вирішив призначити керівником компанії Юрія Вітренка, який тоді виконував обов’язки міністра енергетики, а раніше був виконавчим директором «Нафтогазу». Коболєв повідомив, що про «звільнення» дізнався з новин.