В Україні з 1 вересня всі медзаклади перейдуть на е-лікарняні – Ляшко

Новини
Фото: investigator.org.ua

В Україні з 1 вересня відбудеться повний перехід усіх медичних закладів на формування електронних лікарняних.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у Facebook.

«Повний перехід усіх медичних закладів країни на формування електронних лікарняних відбудеться з 01 вересня 2021 року. Також, наразі триває робота над впровадженням електронних рецептів та кабінету пацієнта», – написав Ляшко.

Він зазначив, що МОЗ робить все для того, щоб медицина стала пацієнто орієнтованою та щоб зробити процес надання медичних послуг максимально зручним та сучасним для людей.

«Це означає, що пацієнту більше не доведеться витрачати свій час на паперову тяганину, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності. Звісно, що запроваджені зміни не можуть запрацювати відразу, для цього потрібний час, навчання та роз’яснення для медичних працівників», – додав міністр.

В свою чергу, у МОЗ пояснили, що з червня по серпень в Україні діятиме перехідна модель впровадження електронних лікарняних – медичні заклади поступово переходитимуть на формування електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. А вже з 1 вересня всі медзаклади мають формувати їх в електронному вигляді.

У міністерстві зауважили, що процес отримання лікарняного для українців значно спростився.

«Пацієнт приходить до лікаря на огляд. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом (кваліфікований електронний підпис – ред.). Ви отримаєте про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується електронний листок непрацездатності – це саме той документ, за яким вам нараховують виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ», – пояснили у МОЗ.

Важливо, наголосили у міністерстві, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

Нагадаємо: