Україна зробила все необхідне для отримання ПДЧ в НАТО – Офіс президента

Новини
НАТО

Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Ключові країни світу, євроатлантичне співтовариство підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного Альянсу.

Про це заявив в інтерв’ю «Європейській правді» заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга.

За його словами, має бути консенсус щодо подальших кроків до членства України в Альянсі, але його поки немає.

«Україна здійснила всі необхідні кроки для забезпечення того результату, який ми вважаємо за необхідне – а саме для отримання ПДЧ з подальшим оформленням членства в Альянсі», – сказав Сибіга.

Сибіга окремо торкнувся питання відсутності запрошення для України на саміт лідерів країн НАТО, який відбудеться 14 червня в Брюсселі.

«Ми повинні бути на саміті НАТО. І це справедлива наша вимога, як і вимога надання ПДЧ і членства в Альянсі, особливо на тлі тих викликів і тих ризиків, з якими стикається наша держава … але на саміт, який відбудеться 14 червня, крім членів НАТО, не запрошені інші учасники, тому що такий формат», – сказав заступник голови ОП.

Розпочався процес приєднання України до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО, який забезпечує боротьбу з кібератаками і кіберзахист інформаційних систем.

Північноатлантичний альянс готовий у разі потреби захистити союзників від будь-яких загроз, що виходять із боку Мінська та Москви, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у коментарі німецькому виданню Welt am Sonntag.

Рада національної безпеки і оборони України 4 червня розглядала питання забезпечення безпеки на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом та на півдні країни, а також поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.

Нагадаємо:

  • 27 квітня 2021 года під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради.