Блокування окупантами виїзду дітей з ОРДО на навчання на вільній території України є воєнним злочином – Мамедов

Донбас
КПВВ
КПВВ «Оленівка» у так званій «ДНР» Фото: dan-news.info

Блокування окупаційною «владою» в ОРДО виїзду дітей без «паспортів» квазіреспублік на навчання на вільній території України порушує їх право на освіту і в умовах збройного конфлікту кваліфікується як воєнний злочин.

Про це повідомив заступник Генпрокурора України Гюндуз Мамедов у мікроблозі Twitter.

«Воєнний злочин! Окупаційна влада РФ на Донеччині порушує право на освіту в умовах збройного конфлікту для 60 тис дітей-випускників 9 та 11 класів. Без «паспортів» квазіреспублік їх переміщення з тимчасово окупованої території обмежене», – написав Мамедов.

Як повідомляє Офіс Генпрокурора, прокурорами Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч.1 ст.438 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні проводитимуть слідчі Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

В свою чергу віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає «захопленням заручників» блокування підконтрольною РФ «адміністрацією» ОРДО виїзду дітей на вільну територію України, змушуючи їх по досягненні 14-ліття отримувати фейкові «паспорти» від окупаційних режимів, а також громадянство Росії.

Він нагадав, що раніше виїзд дітей 14-16 років з території ОРДО дозволявся на підставі українського свідоцтва про народження. Наразі окупаційні органи заборонили перетин КПВВ, а також тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, вимагаючи у дітей незаконних документів.

«Йдеться про захоплення заручників у чистому вигляді. Раніше я неодноразово казав про те, що наші громадяни на тимчасово окупованих територіях – це заручники. Зараз усі бачать чергове наочне підтвердження. Дітей з батьками просто розвертають», – сказав Резніков.

За його словами, така практика різко посилилася за останні пару тижнів.

«Це відповідь Росії на програму реінтеграції молоді з ТОТ, яку ми розширюємо. Минулого року суттєво спрощено умови вступу абітурієнтів з ТОТ до українських вишів. Цього року запроваджено програму додаткової підготовки, коли діти впродовж двох місяців зможуть безкоштовно жити у гуртожитках, отримувати стипендію, проходити адаптацію і готуватися до навчання. У програмі беруть участь 23 університети, в тому числі – лідери української освіти … Все більше людей розуміє, що ніяких перспектив для дітей в ОРДЛО немає. Тому окупаційна влада намагається заблокувати перетин. Як привід використовується епідемія коронавірусу, тепер ще додаються формальні заборони для дітей», – додав віцепрем’єр.

Він також зазначив, що Мінреінтеграції працює над спрощенням процедури отримання молоддю з ТОТ своїх перших українських паспортів і зараз проводяться консультації з іншими органами влади, щоб напрацювати оптимальну модель.

Нагадаємо, з 7 червня 2021 року у закладах вищої освіти, коледжах, а також у професійно-технічних навчальних закладах розпочали роботу освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».

Нагадаємо:

  • 21 квітня 2021 року Кабмін України затвердив бюджетну програму, яка передбачає виділення 130 млн грн на реінтеграцію молоді з окупованих Донбасу та Криму. Зокрема кошти будуть спрямовані на підготовку і проведення безоплатного навчання на курсах з підготовки до вступу до державних закладів вищої освіти для молоді з тимчасово окупованих територій України.
  • Міністерство освіти і науки України затвердило порядок прийому абітурієнтів, які мешкають на тимчасово окупованих територіях АР Крим та Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей, а також у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, для організації вступу до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».
  • Визначено 23 державних заклади вищої освіти, в яких пройдуть підготовчі курси для вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих Криму і Донбасу, а також населених пунктів біля лінії зіткнення.