Почав подорож по Україні кримськотатарський прапор з побажаннями для кримчан, який 26 червня запустять над Кримом

Новини
Голова Меджлісу Рефат Чубаров, і його заступники Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз Фото: Facebook Ильми Умеров

Великий кримськотатарський прапор, який 26 червня планують запустити на повітряних кулях в сторону окупованого Криму з адмінмежі між півостровом та Херсонською областю, 15 червня почав подорож по Україні. На прапорі розміром 20 на 16 метрів, який був пошитий в Краматорську Донецької області, кожен бажаючий може написати побажання для жителів Криму.

Про це повідомив заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров в Facebook.

«Кримськотатарський прапор (20/16 метрів) починає подорож по Україні. Сьогодні кияни можуть написати на ньому свої побажання», – написав Умеров.

З ранку прапор було розгорнуто на площі перед Верховною Радою. Організатори акції запросили народних депутатів, їх помічників, співробітників ВРУ, а також всіх бажаючих написати побажання і своє ставлення до окупації Криму.

«Увечері прапор буде відправлений до Львова, а вже завтра з 10:00 працюватиме на площі біля пам’ятника Т. Шевченка. Бажаючі приходите і залиште свої побажання. Зі Львова прапор відправиться до Одеси», – додав Умеров.

Перші побажання на кримськотатарською прапорі червня написав національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу Рефат Чубаров, а також члени Меджлісу.

Як повідомляє видання Крим.Реалії, прапор був пошитий в Краматорську Донецької області учасниками волонтерського центру «Разом до перемоги!».

Прапор планують запустити на територію незаконно окупованого Росією Криму 26 червня – в День кримськотатарського прапора. Його доставлять через адмінмежу волонтери організації «Третя сила» за допомогою повітряних куль, наповнених воднем. Акція проходить за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.