Зеленський вніс до Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний Герб України

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Український президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний Герб України.

Зеленський підписав проєкт закону на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції України, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

«Відповідно до статті 93 Конституції України я вношу на розгляд Верховної Ради України проєкт закону про великий Державний Герб України і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою. Доповідатиме під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради буде перший президент України Леонід Макарович Кравчук», – сказав глава держави.

Він наголосив, що 28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала і низку інших важливих речей, зокрема, українська мова здобула статус єдиної державної мови, а гривня – статус національної валюти.

Крім того, нагадав президент, на найвищому законодавчому рівні були закріплені державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн «Ще не вмерла України».

«І всі ці роки існує тільки одне незакрите питання – єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією України і якого досі не існує. Це – великий Герб України. За ці роки було багато конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття Незалежності і 25-ліття нашої Конституції потрібно у цьому питанні нарешті поставити крапку», – підкреслив Зеленський.

В Україні 28 червня відзначається День Конституції. Цього дня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію.

Нагадаємо:

  • 25 серпня 2020 року Верховна Рада доручила Кабінету міністрів до 1 грудня 2020 року провести конкурс на найкращий ескіз великого Державного Герба України. Для ухвалення закону про затвердження великого герба потрібна конституційна більшість в 300 голосів нардепів.
  • 28 червня в Україні відзначається День Конституції. У цей день 1996 року, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію новий Основний Закон країни.