Венедіктова передумала і забрала «департамент війни» під своє керівництво

Новини
Генеральна прокурорка Ірина Венедиктова Фото: facebook.com/pgo.gov.ua

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на наступний день після передачі Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, у підпорядкування своєму заступнику Максиму Якубовському передумала і підпорядкувала «департамент війни» собі.

Відповідний наказ Венедиктової від 30 червня №214 розміщений на сайті Офісу генерального прокурора.

Як зазначається в документі, він підписаний «з метою забезпечення належної організації роботи Офісу Генерального прокурора».

Венедиктова внесла зміни до свого наказу від 23 вересня 2020 року № 458 «Про розподіл обов’язків між керівництвом Офісу Генерального прокурора», відповідно з якими керівництво Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, виключається з обов’язків заступника генпрокурора Максима Якубовського, та передається до повноважень Генпрокурора.

29 червня Генпрокурорка підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.

Якубовський був юристом у компаніях, пов’язаних з проросійським політиком Віктором Медведчуком, працював у його партії «Український вибір».

За інформацією ZN.UA, «департамент війни» був створений ще в структурі Генеральної прокуратури в жовтні 2019 року. Департамент, по суті, є мозковим центром, який формує єдину практику з розслідування тяжких злочинів і грубих порушень прав людини на основі міжнародної практики. Ініціатором і ідеологом створення подібного підрозділу на центральному рівні став заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Нині департамент координує розслідування таких резонансних справ, як захоплення Криму, MH17, Іловайську та Дебальцевську трагедії, захоплення моряків в Керченській протоці, а також катастрофу українського пасажирського літака в Ірані – загалом 160 масштабних кримінальних проваджень стосовно 177 осіб.

За час роботи «департаменту війни» завершено розслідування стосовно багатьох високопоставлених кримських колаборантів і російських окупантів, налагоджена робота з виявлення, фіксації та координації розслідувань найтяжчих воєнних злочинів у Криму і Донбасі, починаючи з 2014 року.

З 2019 року істотно активізована робота з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду, що дозволило МКС завершити попереднє розслідування ситуації в Україні та визнати наявність міжнародного збройного конфлікту.

Нагадаємо:

  • 19 серпня 2020 року Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) і Харківська правозахисна група (ХПГ) закликали президента Володимира Зеленського і генерального прокурора України Ірину Венедіктову захистити від переслідування заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова і дискредитації роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, який створили у Генпрокуратурі у грудні 2019 року.
  • Також до Володимира Зеленського звернулися правозахисники ГО Ukrainian Legal Advisory Group, ГО «Регіональний центр прав людини», Кримська правозахисна група, Харківська правозахисна група, ГО Truth Hounds, Центр громадянських свобод, ГО «КРИМСОС» та лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.
  • Подібне ж звернення до президента та Офісу Генпрокурора оприлюднила і Медійна ініціатива за права людини.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки у грудні 2019 року. Департаментом керує заступник генпрокурора, екс-прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.