Правозахисники зажадали від Венедиктової повернути в підпорядкування Мамедова «департамент війни»

Новини
Фото: Микола Мирний / ZMINA

Правозахисники зажадали від Генпрокурорки Ірини Венедіктової повернути у підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова Департамент нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, керівництво яким Венедіктова спочатку передала заступнику генпрокурора Максиму Якубовському, а через день перепідпорядкувала собі.

Вимоги були озвучені на брифінгу в ході акції, яку правозахисники провели 2 липня під Офісом генпрокурора, повідомляє видання ZN.UA.

Правозахисники занепокоєні рішенням Венедіктової, адже до цього діяльність «департаменту війни» під керівництвом Мамедова була чи не єдиним напрямом роботи Офісу генпрокурора, який дійсно показував ефективні результати.

«Таке рішення генпрокурорки загрозливе, бо зміни відбуваються без жодного пояснення, і це схоже на приховану політику припинення роботи цього департаменту. Тому ми вимагаємо, щоб нам роз’яснили ситуацію», – заявив директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Якщо рішення Венедіктової політичне, сказала голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, то дії генеральної прокурорки можуть призвести до знищення «департаменту війни», що допоможе злочинцям уникнути відповідальності за воєнні злочини, скоєні на окупованих територіях.

Єдиний спосіб зупинити воєнні злочини – це міжнародні суди та українська національна правова система, вважає голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

«Ми втратили перші роки війни для розслідувань злочинів, з 2014 року відбулося вже шість змін прокурорів, і тільки з появою “департаменту війни” під керівництвом Гюндуза Мамедова ми побачили волю розслідувати тортури, вбивства, переслідування. У Венедіктової немає жодних знань у міжнародному праві та стратегічного бачення, як розслідувати ці злочини», – сказала Печончик.

Наприкінці брифінгу правозахисники передали Венедіктовій лист з проханням про зустріч щодо ситуації, що склалася навколо відсторонення Гюндуза Мамєдова від керівництва «департаментом війни».

Як повідомлялось, українські правозахисники, юристи та рідні жертв збройного конфлікту звернулись до іноземних посольств та представництв міжнародних організацій в Україні рекомендувати Генпрокурорці Ірини Венедіктовій повернути Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, у підпорядкування заступнику генпрокурора Гюндузу Мамедову, який його створив та має для цього відповідні знання та досвід. Вони також просили президента Укоаїни забезпечити незалежність департаменту, який генпрокурорка забрала у Мамедова.

Нагадаємо:

  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки у грудні 2019 року. Департаментом керує заступник генпрокурора, екс-прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року Венедіктова вивела Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, з підпорядкування  Максима Якубовського і підпорядкувала його собі.