РНБО хоче створити аналог російського «Роскомнадзора» «Укркомнадзор» – член робочої групи

Новини

Максим Тульєв, член правління Інтернет Асоціації України і член робочої групи з питань технічної реалізації реєстру заборонених сайтів заявив, що Рада нацбезпеки і оборони України на нараді 8 липня прийняла остаточне рішення про створення «реєстру заборонених сайтів».

«Сьогодні на РНБО було прийнято остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів – того самого «Укркомнадзора», яким ми один одного лякали жартома і який ще рік тому здавався просто абсолюно неможливим в Україні. Створено робочу групу з питань технічної реалізації реєстру. Я в ній. Спробую якось зупинити це безумство, та шансів відверто мало», – написав він.

У коментарі «НВ.Бізнес» Тульєв сказав, що робоча група почне повноцінну роботу з понеділка.

За його словами, політичне рішення про створення реєстру вже прийнято.

«В українському законодавстві не прописано, крім рішення суду по дитячої порнографії, не прописано, як саме має відбуватися це блокування. Наше оскарження в ЄСПЛ зараз будується на тому, що в Україні немає процедури і немає законної підстави щось заблокувати», – пояснив він.

При цьому, Тульєв додав, що «за цей час можуть поміняти закони».

За його словами, в РНБО хочуть розробити технічні вимоги до блокування, які будуть описувати, як саме оператори повинні здійснювати блокування сайтів.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації повідомила, що в Україні закриють доступ до 426 інтернет-порталів.

  • Федеральна служба по нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнадзор) – федеральна служба, в завдання якої входять нагляд у сфері зв’язку, інформаційних технологій і ЗМІ, а також нагляд за захистом персональних даних відповідно до закону і діяльність з організації радіочастотної служби. Служба підвідомча Мінціфри Росії. Створена в грудні 2008 року указом Президента Росії Дмитра Медведєва.
  • Роскомнадзор виступає як інструмент масового блокування публікацій, «які зачіпають честь і гідність громадян і юридичних осіб».