Резніков розповів, як після деокупації будуть видворяти незаконно прибулих до Криму росіян

Новини
Віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: mtot.gov.ua

Віцепрем’єр-міністр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков розповів, які юридичні кроки планує українська влада по відношенню до людей, незаконно переселених з Росії до Криму, після деокупації півострова.

«Офіційна політика Кремля – ​​завозити туди населення з Росії, оминаючи офіційні українські кордони, йде асиміляція, витіснення місцевого населення. За нашою інформацією, пів мільйона, і це суперечить міжнародному праву, відповідній конвенції – це військовий злочин. Тому тут ще буде питання відповідальності. Сьогодні, за нашою інформацією, це 500 000, а за деякими офіційними заявами кримської окупаційної влади – від 700 000 до 1 мільйона. Навіщо вони натягають цю статистику, я не знаю, треба перевіряти. Але сьогодні при населенні Криму у 2,5 мільйони до початку окупації мінімально там 500 000 вже людей, які приїхали, не будучи місцевими жителями. Тому так, з цим буде завдання. У нас є різні позиції, аж до депортації, звучать і такі заклики. Я прихильник юридичної процедури під назвою видворення. Це адміністративна процедура. Якщо ці громадяни потрапили в Крим не через Чонгар, Каланчак або Чаплинку, значить, вони перебувають незаконно на території України. І наслідки будуть, як скрізь у цивілізованому світі – видворення», – заявив Резніков в ефірі телеканалу «Україна 24».

Він назвав це цивілізованим юридичним кроком – адміністративне видворення незаконних прибулих.

За чинним законодавством України, іноземець, який незаконно перебуває на території України, підлягає негайному видворенню. Тому всі, хто незаконно оселився в Криму з моменту його окупації, повинні покинути півостров одразу після деокупації, в лютому написав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи заяву віцепрем’єр-міністра України – міністра із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова про те, у якому статусі будуть жити переселені до Криму росіяни після деокупації півострова.

«Щось багатьом останнім часом так і свербить визначати долю Криму в інтересах російських окупантів? Днями ЄСПЛ вирішила , що РФ встановила ефективний контроль над Кримом з 27 лютого 2014 року. Якщо самостійно не виїдуть, тоді видворення. І в найкоротші терміни! Протягом одного місяця!», – пише Чубаров.

В інтерв’ю LB.ua Резніков заявив, що росіяни, які переселилися на територію Криму після його незаконної окупації РФ, матимуть вільний вибір: залишитися на півострові або повернутися на свою історичну батьківщину. Він зазначив, що Україна не буде порушувати чиїхось гуманітарних прав.

«У всіх буде можливість вільно ухвалювати рішення. Якщо захочуть легально жити на території України, вони можуть отримати статус іноземних громадян, прийняти українське громадянство чи жити як особа без громадянства. Або ці люди можуть ухвалити інше рішення – повернутися на свою історичну батьківщину. Ми не збираємося, на відміну від послідовників сталінського режиму, займатися депортацією», – сказав Резніков.

  • Європейський суд з прав людини визнав міждержавну скаргу України проти Росії (щодо Криму) частково прийнятною. Цим рішенням підтвердив свої повноваження щодо розгляду справи по суті.  Одним із найважливіших моментів стало визнання Судом дати, з якої Росія взяла під свій контроль Крим. ЄСПЛ погодився з позицією України, що це  сталось щонайпізніше 27 лютого 2014 року, тобто, після захоплення урядових будівель у Сімферополі  і за 2,5 тижні до «референдуму» про «приєднання» до Росії. В Україні, попри проміжний характер рішення,  святкують перемогу. Росія розгорнула інформаційну кампанію на пониження, маніпулюючи другорядними деталями із замовчуваням головних.
  • Детальніше – в матеріалі ЦЖР Україна проти Росії в ЄСПЛ: перша перемога по Криму і російські маніпуляції та в відеоблозі Микити Панасенка Рішення ЄСПЛ та російські маніпуляції.