МВС та його відомства купують квартири у фігурантів своїх же розслідувань – Слідство.Інфо

Новини
Глава МВС України Арсен Аваков Фото: РИА Новости

Міністерство внутрішніх справ України та підконтрольні йому відомства – Нацполіція, Держслужба з надзвичайних ситуацій – закуповують квартири у фігурантів своїх же розслідувань.

Про це йдеться у матеріалі «Слідство.Інфо» «Житло «з душком».

За останні три роки Міністерство внутрішніх справ, Нацполіція і Держслужба з надзвичайних ситуацій придбали 143 квартири у Києві та Київській області. Хоч і процедура передбачає закупівлю житла і на вторинному ринку, всі квартири купили у новобудовах. У Києві, зокрема, купили, майже пів сотні квартир.

Більшість із них Нацполіція і Міністерство внутрішніх справ купили у двох житлових комплексах – «Дніпровському» поблизу Дарницького вокзалу, та «Кришталевих Джерелах», що біля парку «Феофанія».

«Кришталеві Джерела», що розташовані у мальовничій парковій зоні, мають скандальну славу. Медіа розповідали про можливі махінації забудовника з передачею права власності на житло інвесторам будівництва та зведення будинків на місці унікальної гідрогеологічної станції. Цей житловий комплекс є фігурантом кількох розслідувань Нацполіції.

Другий житловий комплекс – «Дніпровський», – що на лівому березі Києва, також під пильною увагою правоохоронців. Нацполіція розслідує справу про можливе порушення правил безпеки забудовником у процесі зведення комплексу. До поліції звернулася жінка, яка стверджувала, що отримала інгаляційне отруєння через викид хлору з балонів.

Обидва комплекси зводив столичний забудовник «КСМ-Груп», який, за даними аналітичної системи YouControl, входить до однойменної бізнес-групи. Ключовими бенефіціарами групи є Микола Копистира та його сини. Один із них, Арсеній Копистира, за даними YouControl, одружений з донькою Михайла Вербенського – високопоставленого працівника МВС з понад 40-річним стажем.

Ще одна будівельна компанія, щодо якої ведуть розслідування і Нацполіція, і СБУ, – «ДБК-Партнер». Структури МВС за останні пару років купили в неї 21 квартиру у новобудовах у Києві та Вишгороді. Цікаво, що компанія-забудовник фігурує щонайменше у двох кримінальних провадженнях.

Перше – щодо житлового комплексу «Ярославичі-2», де придбали п’ять квартир для поліцейських. Близько десяти років тому фірма-забудовник зруйнувала недобудований інфекційний корпус лікарні і на його місці побудувала новобудову. Як вважають у Службі безпеки України, будівлю із шматком землі могли передати незаконно.

Ще одне розслідування, де фігурує «ДБК-Партнер», веде Головне слідче управління Нацполіції – воно стосується можливих порушень щодо передачі земельних ділянок Держпідприємства «Пуща-Водиця» на підставі інвестиційних договорів.