У МЗС України заявили, що не переглядатимуть свій геополітичний вектор на членство в ЄС і НАТО

Новини
НАТО

Україна не має наміру переглядати свій геополітичний вектор на членство в ЄС і НАТО, заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи слова спікера української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексія Арестович про те, що Україна розвернеться на Схід, якщо Захід здасть інтереси України. Україна високо цінує підтримку західних партнерів, зокрема США та ЄС, у протидії російській агресії та деокупації Криму і Донбасу.

«Україна не має наміру переглядати свій геополітичний вектор. Стратегічний курс нашої держави закріплений на рівні вибору українського народу та Конституції України. Це набуття членства в ЄС та НАТО. Питання про те, Захід чи Схід, у парадигмі української зовнішньої політики не стоїть. Паралельно Україна робить чимало роботи, щоб перетворитися на сучасну європейську демократичну державу. І цей шлях невідворотний. Водночас це не означає, що ми штучно стримуватимемо розвиток відносин із певними країнами або регіонами. Для нас завжди пріоритет номер один – національний інтерес, незалежно від точки світу, де він розташований», – сказав Ніколенко агентству «Інтерфакс-Україна».

Речник МЗС пояснив, що саме тому президент України поставив завдання міністру закордонних справ Дмитру Кулебі на додаток до системної роботи МЗС на досягнення членства України в ЄС і НАТО розвивати відносини з країнами інших регіонів світу, зокрема Азії, Африки, Латинської Америки.

Раніше Арестович заявив про те, що «якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частини, то ми розвернемося на Схід».

«Є Велика Британія, є Туреччина. Дзвінок президента був лідеру Китаю – це ще одна вісь, з якої ми можемо збалансувати наші відносини. Намічається велике азійське турне президента… І загальний меседж такий, як мені здається, – якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частини, то ми розвернемося на Схід, і так перебалансуємо нашу позицію. Тому в міжнародній політиці України перебуває на межі фолу», – сказав Арестович в інтерв’ю телеканалу «Дом».

Як повідомлялось, 14 червня 2021 року лідери країн-членів НАТО в заключній декларації, прийнятій за підсумками саміту Північноатлантичного Альянсу, який пройшов в Брюсселі, підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом Організації Північноатлантичного договору, констатуючи, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ, включаючи боротьбу з корупцією, і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Україна стала шостим партнером по розширеним можливостям НАТО поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на областях, що представляють взаємний інтерес.
  • 4 червня 2021 року РНБО України розглянула питання про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до НАТО й ухвалила низку відповідних рішень.