Прокуратура АРК розслідує 22 кримінальних провадження за 42 фактами порушення прав журналістів в Криму – Поночовний

Новини
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Фото: investigator.org.ua

Керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний проінформував Комітет з питань свободи слова ВРУ щодо порушення прав журналістів в Автономній Республіці Крим.

Керівник прокуратури автономії повідомив, що активна фаза окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя супроводжувалась повним захопленням інформаційного простору на півострові, повідомляє пресслужба прокуратури.

«Сім років окупації призвели до зникнення незалежних ЗМІ в Криму, контролю за інформацією з боку держави-окупанта та тотальною пропагандою російських «медіа». Працівники ж українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Наразі правоохоронні органи автономії розслідують 22 кримінальні провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ в Криму», – заявив Поночовний.

«У кримінальних провадженнях зафіксовано численні докази незаконних кримінальних переслідувань журналістів і їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності. Ці факти також стали основою інформаційного повідомлення, скерованого прокуратурою автономії спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в лютому 2021 року», – зазначив Ігор Поночовний.

На основі цих фактів у лютому 2021 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду скеровано інформаційне повідомлення, підготовлене прокуратурою автономії спільно з Офісом Генерального прокурора та Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ). Надалі, вказана інформація буде доповнюватись, оскільки, правоохоронці фіксують нові факти порушення прав журналістів на півострові.

Нагадаємо:

  • 25 лютого 2021 року Генпрокурорка Ірина Венедіктова, керівник прокуратури АРК та Севастополя Ігор Поночовний та виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко підписали чергове, 10-те інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосується фактів переслідування Росією журналістів в окупованому Криму.