Офіс президента України відреагував на скаргу РФ в ЄСПЛ

Новини
санкции
Фото: УНІАН

У міждержавної заяви РФ проти України в Європейському суді з прав людини (ЕСПЛ) немає ніякої юридичної перспективи. Це еталон політичного цинізму.

Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, пише Радіо Свобода.

«Керівництво Росії вирішило скористатися інструментом ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні забезпечило собі ж абсолютну можливість не виконувати будь-яке рішення ЄСПЛ. Тобто ЄСПЛ для самої Росії в юридичному сенсі ніщо, а ось в пропагандистському – все. Якщо кому-то був потрібен еталон політичного цинізму – ось він у вигляді подібних дій Росії», – сказав Подоляк.

За його словами, в цій скарзі Росії в ЄСПЛ «немає ніякої юридичної перспективи і практичного сенсу, крім чисто пропагандистського».

«З кожного телеприймача в Росії тепер щодня істерично звучить перелік «звинувачень», «доказів», поданих в ЄСПЛ. Парадокс в тому, що Росії вигідна будь-яка істерія, в даному випадку негативне рішення проти Росії дозволить їм почати іншу пропагандистську кампанію – вже по дискредитації самого ЄСПЛ. Україна, і це ключове, точно не може відповідати за наслідки військових дій, розпочатих Росією. Це було б проти здорового глузду і міжнародно визнаних юридичних позицій», – зазначив Подоляк.

Міністр юстиції України Денис Малюська називає пресреліз генеральної прокуратури Росії приводом «для промивання мізків».

«Судячи з пресрелізу генпрокуратури країни-агресора і її ж МЗС, Росія переплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні – в заяві до суду виклали все міфи російської пропаганди», – написав Малюська.

Однак, за його словами, зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш, адже, на думку українського міністра, у роспропаганди з’явиться додатковий майданчик «для промивання мізків»

Однак з юридичної точки зору, як підкреслив Малюська, «їх чекає неминуча поразка, ну хоч намагаються контратакувати в lawfare, де поки всі голи – в їх ворота».

Крім того, заступник міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина написав про фальстарт російського відомства в оприлюдненні інформації про нови заяві, адже, за словами Ліщини, на сайті суду ніякої інформації немає.

Також Ліщина повідомив, що і на сайті російського Мін’юсту РФ «щодо цієї блискучої перемоги російської юридичної думки над здоровим глуздом нічого немає».

  • 22 липня російські ЗМІ з посиланням на генеральну прокуратуру РФ повідомили, що Росія подала до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти України.
  • У скарзі Кремль перерахував 10 претензій до Києва. Зокрема, Москва заявила про нібито дискримінацію російськомовного населення, російських компаній і підприємців, утиск російської мови, блокуванні Північно-Кримського каналу. Також Кремль цинічно заявив про відповідальність України за катастрофу МН17.