12 морякам з російськими документами, виданими в окупованому Криму, заборонили в’їзд в Україну

Новини

На Одещині 12 членів екіпажу іноземного судна пред’явили паспорти, що видані в окупованому Криму.

Про це повідомляє Держприкордонслужба України.

«У пункті пропуску «Морський порт Південний», що в м. Южне, під час оформлення судна під прапором Ліберії на прихід прикордонники Одеського загону виявили 12 членів суднокоманди – усі громадяни РФ, які пред’явили на контроль недійсні документи, а саме – видані в ТОТ АР Крим. Цим іноземцям прикордонники заборонили в’їзд в Україну терміном на 3 роки.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Крім того, будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків», – повідомляє Держприкордонслужба України.

Крім цього, під час паспортного контролю в пункті пропуску «Шегині» у прикордонників Львівського загону виникли сумніви щодо приналежності документа одному з пасажирів мікроавтобуса. 37-річний чоловік прямував до Польщі. Правоохоронці з’ясували, що паспорт громадянина Греції пред’явнику не належить, також документ виявся підробленим. Згодом іноземець повідомив, що він є громадянином РФ.

Чоловіка доставили до прикордонного підрозділу для з’ясування обставин правопорушення та притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 204-1 КУпАП та за ч. 4 ст. 358 ККУ.

Нагадаємо:

  • З 1 січня 2018 року Держприкордонслужба України ввела фіксацію біометричних даних іноземців та осіб без громадянства з 70 держав, у тому числі для громадян РФ, в 157 міжнародних пунктах пропуску через кордон. Система фіксації біометричних даних не тільки дозволяє контролювати термін перебування в Україні, але і підключена до баз Інтерполу.
  • З 1 січня 2018 року система фіксації біометричних даних також запрацювала на адмінкордоні з окупованим Кримом. При цьому перевірка біометричних даних не торкається громадян України, які мешкають в окупованому РФ Криму. Біометричний контроль при перетині адмінкордону з Кримом проходять лише іноземні громадяни.
  • 21 березня 2018 року президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО від 1 березня «Про невідкладні заходи щодо нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики», яке передбачає введення механізму попередньої перевірки підстав для в’їзду іноземців, зокрема, громадян РФ в Україну.