ЄСПЛ відхилив скаргу РФ щодо України

Новини
санкции
Фото: УНІАН

Європейський суд з прав людини відхилив запит уряду РФ про застосування тимчасових заходів в рамках міждержавної скарги на Україну. Йдеться про вимогу до України припинити блокування надходження прісної води до Криму і обмеження прав національних і мовних меншин.

Про це написав заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

«Ми дочекалися російського заяви проти України. Суд присвоїв йому номер 36958/21. З важливого: суд відмовив у застосуванні забезпечувальних заходів за правилом 39 регламенту», – зазначив Ліщина.

За його словами, суд відхилив заяву російського уряду про застосування так званого правила 39 – тимчасових забезпечувальних заходів, які Росія просила накласти на Україну на час розгляду скарги. Йдеться про вимогу до України припинити «кричущі порушення, такі як блокування надходження прісної води до Криму, обмеження прав національних і мовних меншин, в тому числі на вільний доступ до загального та вищої освіти на рідній мові, заборона мовлення російськомовних телевізійних і радіоканалів, обмеження доступу до інтернет-платформ і друкованим виданням російською мовою».

  • 22 липня російські ЗМІ з посиланням на генеральну прокуратуру РФ повідомили, що Росія подала до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти України.
  • У скарзі Кремль перерахував 10 претензій до Києва. Зокрема, Москва заявила про нібито дискримінацію російськомовного населення, російських компаній і підприємців, утиск російської мови, блокуванні Північно-Кримського каналу. Також Кремль цинічно заявив про відповідальність України за катастрофу МН17.