Зеленський зачистив керівництво СБУ: каже її треба реформувати та посилити боротьбу з контрабандою

Новини
Зеленский
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав низку указів про кадрові зміни у Службі безпеки України – звільнив двох перших заступників голови СБУ, начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та начальника Управління СБУ в Чернівецькій області. Також глава держави призначив заступника голови СБУ першим заступником очільника спецслужби.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Зокрема, Руслан Баранецький звільнений з посади першого заступника голови СБУ та увільнений від виконання обов’язків керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

Василь Малюк звільнений з посади першого заступника голови Служби безпеки України – начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Сергій Андрущенко звільнений з посади заступника голови СБУ та переведений на посаду першого заступника голови СБУ й керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки.

Крім того, звільнений начальник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олексій Корнійчук. Також звільнений начальник Управління СБУ в Чернівецькій області Віталій Монастирецький.

Глава держави зазначив, що основною метою при ухваленні цих кадрових рішень є забезпечення готовності СБУ до системної трансформації, що відповідатиме змісту реформи відомства. Відповідний законопроект опрацьовується у Верховній Раді.

«Жодної альтернативи реформі Служби немає й не буде. Щойно парламент проголосує за реформу, ми маємо почати трансформацію в перший же день, не втрачаючи часу на адаптацію до ухваленого рішення», – зазначив Зеленський.

Він додав, що вже зараз робота СБУ має посилюватися з урахуванням майбутніх змін, оскільки держава потребує набагато інтенсивнішої діяльності СБУ у виконанні поставлених законом завдань.

«Друге завдання – суттєва активізація боротьби з контрабандою. Темп роботи проти контрабанди, який бачимо зараз, не може нікого влаштовувати», – наголосив президент.

Він вказав, що за експертними оцінками, внаслідок діяльності контрабандистів держава щороку втрачає до 300 млрд гривень. Тому фундаментом для протидії такій деструктивній ситуації має бути посилення роботи СБУ.

«Конкретний результат має бути відчутний як на кордоні, так і в усіх інституціях держави, що відповідальні за чистоту економічних процесів», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо: