У КВУ пояснили, навіщо РФ залучає жителів ОРДЛО до виборів в Держдуму

Новини
Фото: ДАН

У Комітеті виборців України (КВУ) пояснили, навіщо Росія залучає жителів окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) до виборів депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі і з цією метою активізувала процес видачі російських паспортів на окупованому Донбасі. А також якою має бути реакція України на ці дії і чи можуть надалі виникнути проблеми для тих жителів ОРДЛО, які візьмуть участь в такому голосуванні.

Про це розповіла заступник директора КВУ Наталія Линник в ефірі телеканалу «Дом».

«Логіка в діях Росії є. Вони розраховують отримати з цих окупованих територій так званий мобілізаційний ресурс, а саме – можливо в майбутньому своїх громадян, звичайно, порушуючи міжнародні норми та законодавство України такими діями. Для чого вони це роблять? Це очевидно: для того, щоб у них була мотивація в майбутньому розповісти про те, що вони захищають громадян України саме на цих окупованих територіях. І в них таким чином з’являється можливість проводити воєнні дії із так званого захисту цих російських громадян. І як я вже звернула вашу увагу, вони порушують законодавство України, а саме Конституцію в тій частині, в якій заборонене подвійне громадянство громадянам України», – сказала Линник.

За її словами, Росія намагається залучити українських громадян, які живуть на окупованій території Донбасу, у свій культурний, соціальний та політичний простір.

«Як сприймають це громадяни на окупованих територіях? Звичайно, під впливом телебачення Російської Федерації, яке вони постійно дивляться, і так само телебачення невизнаних республік, громадянам постійно вселяють думку про те, що вони отримають додатковий захист, бонуси та можливість реалізувати себе як на окупованих, так і на російських територіях. Чому Росія проводить це? Тут логіка її ясна: для того, щоби поповнити свої людські ресурси, адже, як ми знаємо, щільність населення в Росії дуже невисока. Висока вона тільки в містах-мільйонниках – Москві та Петербурзі. Тому росіяни якомога активніше задіюють українських громадян для поповнення свого людського ресурсу», – зазначила Линник.

Вона вказала, що на окупованих територіях України російські паспорти отримали близько 2 млн українських громадян: 1,5 млн в Криму і 500 або 600 тис. в ОРДЛО.

«Таким чином це дає додаткові голоси на голосуванні або за зміни до Конституції, або в майбутньому за депутатів до російської Думи. І звичайно, це дозволяє російській владі маніпулювати цифрами, зокрема і голосів виборців Росії», – сказала представниця КВУ.

Вона також висловила думку про те, чи загрожує якесь покарання жителям Донбасу після його деокупації за участь в голосуванні з виборів депутатів Держдуми РФ.

«Я думаю, що з боку України не буде жорстких санкцій проти таких людей, і тому страшилки Російської Федерації в даному питанні невиправдані. Просто такими страшилками вони підтримують створені Росією ж міфи про те, що в Україні чекає на цих українських громадян, які можливо залишили у себе українські паспорти, взявши паспорти Російської Федерації. Тому українським громадянам, які навіть взяли російські паспорти під примусом або голосуватимуть під примусом, очевидно, що не загрожуватиме нічого з української сторони під час реалізації процесу деокупації та реінтеграції», – сказала Линник.

Як повідомлялось, в окупованому Донецьку почався збір заяв від місцевих жителів з російськими паспортами в підтримку партії «Единая Россия». Жителів окупованої частини Донецької області масово записують у прихильники «Единой России» прямо на вулиці. Щоб стати прихильником правлячої в Росії партії, жителям ОРДО необхідно мати при собі фотографії та паспорт громадянина РФ.

Нагадаємо:

  • 24 липня 2021 року Центрвиборчком Росії ухвалив постанову, за якою жителі ОРДЛО, які отримали російський паспорт, зможуть «проголосувати» на виборах депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі. «Виборці» також повинні бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.
  • 23 липня 2021 року МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із схваленням ЦВК Росії рішення щодо залучення населення тимчасово окупованих територій у ОРДЛО до запланованих на вересень цього року виборів до Держдуми РФ шляхом участі в електронному голосуванні.