В експертній мережі Кримської платформи вже готові брати участь 180 експертів із 33 країн – Кулеба

Новини
Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба Фото: mfa.gov.ua

МЗС України та міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» 29 липня підписали меморандум про співпрацю для підтримки експертної мережі Кримської платформи, участь в якій готові брати 180 експертів із 33 країн.

Про це повідомляє українське зовнішньополітичне відомство.

«Тема деокупації Криму об’єднає найбільшу в історії України глобальну експертну мережу аналітиків і науковців. Вже маємо майже 180 українських та іноземних експертів з 33 країн. І ці цифри зростатимуть», – сказав після підписання документуа міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Меморандум передбачає започаткування Фондом Східна Європа окремої програми, яка буде підтримуватиме дослідницькі проєкти незалежних аналітичних центрів з багатьох країн світу та громадянського суспільства, надавати інформаційну підтримку Кримській платформі, підтримувати заходи, конференції, семінари та круглі столи в її рамках.

«Звільнення Криму – це історичне завдання Української держави. Для цього, зокрема, Крим має бути постійно присутнім в експертній та науковій думці світу. Саме тому з ініціативи президента України Володимира Зеленського ми створюємо Кримську платформу і глобальну експертну мережу як один з її важливих рівнів», – наголосив міністр.

Як зазначили у МЗС, мережа об’єднає представників українських та іноземних неурядових організацій, аналітичних дослідницьких центрів і правозахисників, які досліджують весь спектр проблем російської окупації Криму. Вони вироблятимуть конкретні ідеї та пропозиції, даватимуть фахові оцінки ситуації заради ефективності політики деокупації Криму.

В свою чергу президент Фонду Східна Європа Віктор Лях підкреслив, що Фонд поділяє цілі та завдання Кримської платформи. «Переконаний, що консолідація зусиль держави та громадянського суспільства сприятиме кращій поінформованості міжнародної спільноти щодо реальної ситуації в Криму та ефективній протидії усім негативним наслідкам російської окупації», – сказав він.

Як повідомлялось, 28 липня 2021 року Дмитро Кулеба проінформував, що вже 28 країн і міжнародних організацій підтвердили участь в інавгураційному саміті Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня в Києві.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.
  • Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.