Смерть глави Білоруського дому в Україні Шишова: міжнародне співтовариство вимагає ретельного розслідування

Новини
Шишова

США і ЄС закликали українську владу ретельно розслідувати обставини і причини смерті громадянина Білорусі, голови громадської організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова.

«Сполучені Штати глибоко засмучені смертю білоруського активіста Віталія Шишова у Києві, і ми висловлюємо глибокі співчуття його близьким. Його смерть сталася на тлі неприйнятної білоруської розправи з громадянським суспільством, і ми сподіваємося на повне та ретельне розслідування українською владою і встановлення причин та обставин», – ідеться в повідомленні посольства в Twitter.

Дівчина Віталія Шишова розповіла про останні дні його життя. Божена Жолудь поділилася з «Радіо свобода», що останнім часом очільник БДУ був більш уважним, йому не надходили прямі погрози, проте у Шишова було погане передчуття.

«У Віталія не було ні батьків, ні сім’ї – всі загинули. Працював патріотом-фрілансером. Він не скаржився на те, що за ним стежать. Але останнім часом Віталій став уважнішим — іноді дивився, які машини під’їжджають, які з них виїжджають… Він мені цього не сказав, але написав одному з наших знайомих за тиждень до трагедії: «У мене погане передчуття, якщо що, доглянь за Боженою», — розповіла дівчина.

Жолудь розповіла, що до глави БДУ не підходили невідомі люди. Одного разу вони підійшли до самої Божени. Після цього з’ясувалося, що дівчину записували та знімали.

Щодо пробіжки, то Шишов не ходив бігати щодня, а лише інколи.

«Ми обидва хворіли тиждень, лежали в ліжку, дивилися фільми. Звичайно, настрій у хворого не піднявся, але поганих думок у Віталія не було. Звичайно, він не міг покінчити життя самогубством. У нього не було причин для цього. Він не міг так вчинити зі мною. У нас були спільні плани на майбутнє», — додала дівчина.

Правоохоронці вивчають спосіб життя і суспільну діяльність громадянина Білорусі, голови громадської організації «Білоруський дім в Україні» Віталія Шишова, повідомив голова національний поліції Ігор Клименко.

Правоохоронці розглядають версії самогубства Шишова і вчинення умисного вбивства з імітацією самогубства.

«Це ми можемо дізнатися після опитування свідків, після аналізу з відеокамери, проведення слідчих експериментів і низки експертиз… Окрім того, ми паралельно вивчаємо спосіб життя потерпілого і його громадську діяльність», – сказав Клименко.

За словами Клименка, на місці трагедії, безпосередньо біля тіла Шишова, було знайдено мобільний телефон. Також, як зазначив Клименко, на пні поруч залишився слід.

«Вивчаємо, чий це слід – Віталія чи ще когось… висота від петлі до землі 3 метри 8 см, висота першого пня 60 см, другого, який розміщувався поруч – 50 см, поряд такий самий є пеньок. Зріст Віталія 185 см», – розповів голова Нацполіції.

Він також повідомив, що мотузка з петлею була складена в чотири шари.

Відповідаючи на запитання про те, чи було на тілі виявлено якісь пошкодження, голова Нацполіції розповів, що на тілі Шишова зчесана шкіра на носі, на лівому коліні та ще незначні пошкодження, які характерні для разового падіння.

«Подробиці ми зможемо вам повідомити вже після проведення експертиз. Це все, що є наразі», – додав Клименко.

Він також допустив, що крім двох основних версій, які є нині, в процесі розслідування, зокрема залежно від висновків експертиз, які вже призначені, можуть з’явитися й інші версії.

  • 2 серпня представники Білоруського дому в Україні повідомили про те, що під час пробіжки зник глава громадської організації Віталій Шишов. З його номера було зроблено кілька так званих «глухарів» (дзвінок, який скидають відразу ж після відповіді на нього), після цього зв’язок з ним зник.
  • Вранці 3 серпня Віталія Шишова знайшли повішеним в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання. На місці події знайшли мобільний телефон та особисті речі лідера БГУ, правоохоронці вилучили їх. Справу відкрили за статтею 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство.
  • Після цього журналіст Христо Грозєв зазначив, що Bellingcat будуть розслідувати вбивство Шишова. Він вважає, що це не самогубство.