Винесено вирок за порушення порядку в’їзду до Криму українцю, який працював у вкраденому в України «Чорноморнафтогазі»

Новини
СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

За публічного обвинувачення прокуратури АР Крим та м. Севастополя винесено обвинувальний вирок у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму працівнику вкраденого в України окупаційного підприємства «Чорноморнафтогаз». Це громадянин України Руслан Годованець, який працював інженером на названій на честь його батька самопідйомній плавучій буровій установці «Петро Годованець», яку окупанти перейменували на «Крим-2».

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

«За публічного обвинувачення прокуратури АР Крим та м. Севастополя винесено обвинувальний вирок працівнику окупаційного підприємства «Чорноморнафтогаз», який вчинив порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію півострова Крим (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Як повідомлялося раніше, засуджений після окупації півострова продовжив працювати на незаконно захопленому державою-окупантом підприємстві «Чорноморнафтогаз», обіймаючи посаду інженера матеріально-технічного ресурсу плавучої бурової установки «Петро Годованець» (після окупації перейменовано на «Крим- 2»).

У період з 2015 року до травня 2021 року вказаний громадянин систематично (не менше 8 разів) порушував порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів, шляхом переправлення на судні через порт «Чорноморський» на зазначену бурову установку, що знаходиться за межами територіального моря України.

Такими діями сприяв незаконній розробці та використанню державою-окупантом природних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні України, чим спричинив шкоду інтересам держави.

Судом враховано визнання засудженим своєї провини у повному обсязі, щире каяття у скоєному, активне сприяння розкриттю злочину, та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки. Згідно зі ст. 75 КК України засудженого звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік».

Як повідомлялось, Центр журналістських розслідувань оприлюднив документи, які свідчать, що російська компанія «Новые проекты», яку слідство пов’язує з нардепом і олігархом Віктором Медведчуком, буде використовувати для буріння свердловини на ділянці Глибока Прикерченського шельфу біля окупованого Криму вкрадену в України СПБУ «Петро Годованець» та буксир «Федір Урюпін».

Подробиці у журналістському розслідуванні ЦЖР «Глибока пастка у справі Медведчука» (відоверсія – на каналі ЦЖР в YouTube).

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • Про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».
  • 9 лютого 2021 року Дніпровський районний суд Києва засудив до умовного терміну покарання громадянина України І.Я.Зварича, помічника капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець», перейменованої окупантами на «Крим-2», яка незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі. Моряк пішов на угоду з прокуратурою АРК та Севастополя та визнав винуватість у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму.