Кримська платформа: США і Велика Британія закликали світову спільноту продовжувати тиск на Росію

Новини
Крымская платформа
Крістіна Квін і Мелінда Сіммонс ​ Фото: investigator.org.ua

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін і посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс на форумі експертної мережі Кримської платформи закликали світове співтовариство продовжувати тиск на Росію через оккуапціі півострова.

«США наполягають: анексія Криму – це великий злочин, про який не можна забувати. Росія намагається показати, що Крим – це частина Російської Федерації. Але США ніколи не визнають окупацію Кримського півострова. Однак заяв про це недостатньо. Порушення прав людини в Криму тривають. Ті, хто в цьому винен, повинні понести відповідальність», – сказала Квін.

США будуть продовжувати розповідати про ті порушення, які відбуваються в Криму, проводити санкційну політику щодо Росії, а також домагатися звільнення кримських політв’язнів.

Крістіна Квін Фото: investigator.org.ua

За словами Мелінди Сіммонс, Кримська платформа потрібна для того, щоб протистояти агресії Росії, для відновлення територіальної цілісності України, а також, щоб показати загальну світову позицію щодо кримського питання.

«Потрібно продовжувати міжнародний тиск на Росію за її дії в 2014 році і за те, що відбувається в Криму з того часу. Незаконна анексія Криму поставила значні виклики перед Україною і перед загальною системою євроатлантичної безпеки. Міжнародне співтовариство має продовжувати протистояти цим викликам. Ми повинні показати Росії, що не терпітимемо її кричущого неповаги до міжнародного порядку», – зазначила посол Великої Британії.

Мелінда Сіммонс ​ Фото: investigator.org.ua

Кримська платформа 6 серпня 2021 року в Києві проходить установчий форум Експертної мережі. Захід відкриває перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова. У форумі також візьмуть участь представники посольств, національні та міжнародні експерти.

РФ починає тиснути на країни, які заявляють про участь у Кримській платформі. Країни, які відкрито заявляють про свою участь у роботі Кримської платформи, зазнають утисків із боку дипломатів та спецслужб Російської Федерації, повідомив речник глави держави Сергій Никифоров.

Кількість учасників Кримської платформи, саміт якої відбудеться 23 серпня у Львові, досягла 31, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Щойно отримали ще одне підтвердження участі в Кримській платформі від важливого партнера. Кількість учасників досягла 31-го та пішла на четвертий десяток», – написав Кулеба.

За його словами, Україна працює над подальшим розширенням ядра міжнародної коаліції за звільнення Криму.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Про те, які перспективи у Кримської платформи бачить уряд Федеративної Республіки Німеччини, – в інтерв’ю Анки ФЕЛЬДГУЗЕН, Надзвичайного і Повноважного Посла ФРН в Україні   Валентині САМАР, головній редакторці Центру журналістських розслідувань, та Юлії КАЗДОБІНІЙ, голові Української фундації безпекових студій.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.
  • Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що Росія «погрожує» країнам, які погодилися взяти участь в міжнародному саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня в Києві.