На сайті Ради оприлюднений законопроєкт про перехідний період, який уніфікує підходи до Донбасу та Криму

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

На сайті Верховної Ради опублікований текст ініційованого Кабміном законопроєкту «Про засади державної політики перехідного періоду», який уніфікує підходи до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

У картці законопроєкту №5844 його ініціатором вказаний прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказується у пояснювальній записці, документ розроблено з метою належного законодавчого врегулювання державної політики перехідного періоду – комплексу заходів із протидії збройній агресії Російської Федерації проти України, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного державного кордону та забезпечення державного суверенітету, відновлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях, подолання наслідків збройної агресії РФ, реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їхніх мешканців, розбудови сталого миру та неповторення окупації.

Законопроєкт пропонує уніфікувати підходи як щодо тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей, так і щодо Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Він визначає, що ці території є тимчасово окупованими територіями, на яких діють окупаційні сили та окупаційні адміністрації РФ.

Документ впорядковує та осучаснює існуючу профільну термінологію, запроваджує поняття, які розкривають його новели, зокрема, вводить в законодавство терміни «перехідна юстиція», «конвалідація», «тимчасова окупація», «окупаційні сили та окупаційні адміністрації Російської Федерації», «політико-дипломатичні та санкційні заходи», «контактна лінія», «сталий мир», «реінтеграція тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їх мешканців».

Законопроєктом також пропонується розподілення регулювання на конфліктний та постконфліктний періоди, що дозволить визначити певний алгоритм дій держави під час реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їхніх мешканців, деокупації тимчасово окупованих територій, включаючи питання демілітаризації та роззброєння, розв’язання гуманітарних проблем, відновлення правосуддя.

Окрім цього, документ пропонує запровадити елементи перехідної юстиції, зокрема, відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил та окупаційних адміністрацій РФ, заходи з розбудови сталого миру та заходи неповторення окупації.

У проєкті також пропонується окреслити засади відновлення правосуддя на деокупованих територіях, запровадити інститут конвалідації правочинів, що були вчинені на тимчасово окупованих територіях, а також визнання результатів та періодів навчання на тимчасово окупованих територіях, створити передумови формування кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях, встановити обмеження щодо обігу валюти держави-агресора протягом перехідного періоду.

Як очікується, прийняття законопроєкту створить цілісне законодавче підґрунтя для реалізації державної політики перехідного періоду. Визначення основних аспектів постконфліктного регулювання дозволить як внутрішньо переміщеним особам, так і мешканцям тимчасово окупованих територій прогнозувати правові наслідки своїх дій та мати правомірні очікування щодо дій держави як протягом тимчасової окупації, так і після деокупації.

Також вказано, що уніфікація підходів до регулювання засад державної політики, пов’язаної з тимчасово окупованими територіями на Сході України та в Криму, синхронізується з вектором зовнішньої політики України, що спрямований на сприйняття в єдиному ключі дій Російської Федерації з тимчасової окупації цих територій.

Крім того, прийняття закону сприятиме реінтеграції тимчасово окупованих (деокупованих) територій та їхніх мешканців, а також створить передумови для відновлення порушених прав людини.

Нагадаємо:

  • В кінці грудня 2020 року Мінреінтеграції завершило розробку проєкту закону «Про державну політику перехідного періоду», який передбачає уніфікацію підходів у законодавстві щодо тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, а також запровадження елементів перехідного правосуддя та закріплення за РФ статусу держави-агресора, держави-окупанта.
  • 4 серпня 2021 року Кабмін України на своєму засіданні схвалив проект закону «Про засади державної політики перехідного періоду».