Євросоюз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку «Дія» – МОЗ

Новини
Фото: thedigital.gov.ua

Європейський Союз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку «Дія». Водночас Україна визнає сертифікати країн-членів ЄС та інших країн, що приєдналися до ініціативи Digital COVID Certificate.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я України.

«Зараз відбувається фінальне бета-тестування. Ми надіслали оновлення в PlayMarket та AppStore та чекаємо від них підтвердження. Незабаром запустимо COVID-сертифікати в «Дії». Всі українці, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть оновити застосунок до нової версії та згенерувати свій COVID-сертифікат у застосунку в декілька кліків», – йдеться у повідомленні.

COVID-сертифікат – це документ у «Дії», який підтверджує статус вакцинованої особи. Сертифікат можна буде отримати в декілька кліків. В оновленій версії застосунку потрібно натиснути «Послуги», вибрати пункт «COVID-сертифікати» і натиснути «Отримати сертифікат». Далі Дія.Підписом необхідно підписати запит на передання даних з Електронної системи охорони здоров’я до «Дії».

«Минулого тижня Україна приєдналася до продуктової інфраструктури COVID-сертифікатів ЄС – спільного середовища для всіх країн, що запускають власні COVID-сертифікати та забезпечують їх взаємовизнання. Тепер цифровий директорат ЄС надасть нам доступ до gateway – інструмента, який дозволить перевіряти наші сертифікати іншим країнам під час подорожей. COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в «Дії». Перевірити дійсність можна буде за QR-кодом», – зазначили у міністерстві.

Наразі прописані терміни актуальності сертифікатів відповідно до міжнародних вимог. Наприклад, якщо громадянин України згенерував COVID-сертифікат, то в більшості країн він може демонструвати протягом 180 днів. Важливо розуміти, що ці строки можуть як змінюватися залежно від даних медичних досліджень, так і відрізнятися залежно від країни.

Рішення про визнання українські COVID-сертифікати вже опубліковане на офіційному сайті ЄС. Хоча рішення Єврокомісії щодо визнання має рекомендаційний характер, 100% всіх країн, які під’єднані до промислового середовища ЄС, симетрично визнають COVID-сертифікати країн-учасниць.

Щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, українським громадянам рекомендується перевіряти перелік країн, в які можна потрапити за допомогою сертифікатів, та актуальний режим в’їзду та транзиту в різних державах світу на інтерактивній онлайн-мапі Міністерства закордонних справ України: http://tripadvisor.mfa.gov.ua

Як зазначається, запровадження COVID-сертифікатів відновить регулярне сполучення між країнами та дозволить українцям подорожувати.

Нагадаємо:

  • 18 серпня 2021 року Кабмін дозволив особам, які мають COVID-сертифікат про вакцинацію однією або декількома дозами схвалених ВООЗ вакцин або одужання від COVID-19, не проходити самоізоляцію під час перетину державного кордону, а також КПВВ на лінії розмежування на Донбасі і на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.