Як пройшов морський парад в Одесі

Новини

24 серпня на зовнішньому рейді морського Одеського порту в рамках святкування 30-ї річниці незалежності України відбулася демонстрація можливостей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, патрульних катерів Держприкордонслужби та кораблів середземноморських і чорноморських держав – партнерів України по НАТО.

Урочисті заходи з нагоди 30-річчя Незалежності України розпочались на Дерибасівській, звідки велика колона одеситів, у перших рядах якої були ветерани АТО/ООС, волонтери і громадські активісти, пройшли центральними вулицями міста до скверу Героїв Небесної сотні, де вшанували пам’ять загиблих воїнів у війні з РФ. Учасники святкової ходи несли 100-метровий Державний прапор України і портрети загиблих захисників Вітчизни, пише Укрінформ.

Об 11 год. 4 хв розпочалась демонстрація можливостей флотських підрозділів ЗСУ і ДСНС.

У парадному строю, який очолили десантний корабель «Юрій Олефіренко», патрульні катери ВМС «Старобільськ» і «Слов’янськ», пройшли перед тисячами одеситів на набережній «Ланжерона» від Великого Фонтану до Воронцовського маяка близько двадцяти кораблів, катерів і суден ВМС, ДПСУ та Морської пошуково-рятувальної служби. В тому числі середній розвідувальний корабель «Сімферополь», артилерійські катери, корабель забезпечення «Балта», кораблі морської охорони ДПСУ «Миколаїв» та «Павло Державін».

Їх супроводжували гелікоптери Мі-8МСБВ зі складу 10-ї бригади морської авіації, які висадили безпарашутним способом поряд з «Ланжероном» групу спецпідрозділу бойових плавців. Десантний корабель «Юрій Олефіренко» випустив через носову апарель четвірку бронетранспортерів морської піхоти, супроводжуючи висадку холостими залпами з гармат і постановкою димової завіси. Бронетранспортери пройшли пів кілометра морем, а потім піднялись на узбережжя.

Відпрацювали показові елементи застосування сил і засобів ланки винищувачів Су-27 зі складу 831-ї бригади тактичної авіації, продемонстрували фігури пілотажу пілоти літаків Ан-26 та легкомоторної авіації, а також пройшли уздовж узбережжя чотири кораблі країн-партнерів. Зокрема, італійський ракетний есмінець Luigi Durand de la Penne D560, який увійшов в Чорне море кілька днів тому, болгарський фрегат BGS «Drazki» F-41, румунський корвет Contra-Amiral Horia Macelariu» F-265 та грузинський патрульний катер Dioskuria Р-25 типу Island. Екіпажі цих кораблів і катера раніше брали участь в багатонаціональних навчаннях у Чорному морі.

На території Одеського морвокзалу зараз відбувається демонстрація озброєння та військової техніки. Тисячі одеситів та гостей міста мають змогу побачити новий протикорабельних ракетний комплекс Р-360 «Нептун» разом з пересувним пунктом управління стрільбою, реактивні системи залпового вогню «Ураган» і «Град», артилерійські установки, броньовані автомобілі «Козак-2» та інші види озброєння, яке використовують воїни ЗСУ при захисті суверенітету і цілісності території України.

  • У центрі Києва пройшов урочистий парад на честь 30-річчя незалежності України.