Жертвами насильницьких зникнень на Донбасі стали 258 осіб, в окупованому Криму – 44 особи

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 осіб, в тому числі 67 військовослужбовців і резервістів. В окупованому Криму жертвами насильницьких зникнень стали щонайменше 44 особи.

Про це йдеться у коментарі міністерств закордонних справ України до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень.

«У Міжнародний день жертв насильницьких зникнень Міністерство закордонних справ України привертає увагу світової спільноти до долі людей, зниклих, викрадених або безвісти зниклих на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України Автономної Республіки Крим і Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними омбудсмена України, зниклими безвісти на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважаються 258 людей, у тому числі 67 військовослужбовців та резервістів.

За наявною інформацією, від початку російської окупації щонайменше 44 людей стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму та м.Севастополь. Доля 15 з них досі залишається невідомою. Їхні імена: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арсен Алієв, Ервін Ібрагімов, Ескендер Ібраїмов, Ескендер Апселямов, Руслан Ганієв, Арлен Терехов.

Переважна більшість цих людей є проукраїнськими активістами, які відкрито виступали проти російської окупації.

У МЗС додали, що на сьогодні прокуратурою Автономної Республіки Крим та Севастополя здійснюється процесуальне керівництво в 112 кримінальних провадженнях за 173 фактами насильницького зникнення, позбавлення волі та викрадення людей.

«У переважній більшості випадків були виявлені факти, які свідчать про причетність російської окупаційної адміністрації до зникнень. Зафіксовані також численні випадки залякувань родичів зниклих та свідків. За даними Управління верховного комісара ООН з прав людини, російська окупаційна адміністрація не проводить ефективного розслідування жодного із злочинів», – вказали у міністерстві.

В зв’язку з цим, у МЗС вимагають від РФ виконання нею зобов’язань як держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, насамперед що стосується гарантування права на життя, свободу та особисту недоторканність.

«Україна продовжить роботу з міжнародними партнерами, зокрема учасниками Кримської платформи, аби порушення Росії як держави-окупанта залишалися у фокусі постійної міжнародної уваги, тиск на РФ посилювався задля попередження подібних злочинів та проведення ефективного розслідування у всіх випадках насильницьких зникнень», – наголосила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.