Прокуратура АРК спрямувала до суду обвинувачення стосовно учасника «самооборони Криму» Кондратьєва

Новини
Михайло Кондратьєв, член «ялтинської роти самооборони Криму» Фото: vk.com, ark.gp.gov.ua

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, мешканця Алупки (Велика Ялта) Михайла Кондратьєва, який у лютому 2014 року вступив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та брав активну участь у його діяльності, чим сприяв Росії в окупації півострова.

Кримчанин обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.260 КК України (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування), санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України у лютому 2014 року вступив до складу незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та брав активну участь у його діяльності. Спільно з іншими «самооборонівцями», обвинувачений приймав участь у затриманні проукраїнськи налаштованих кримчан під час мітингу на підтримку територіальної цілісності України 26 лютого 2014 року. Згодом, після встановлення ефективного контролю держави-окупанта на території півострова, продовжив свою протиправну діяльність у складі «Самооборони Криму», – йдеться у повідомленні.

За свою участь у функціонуванні вказаного збройного формування обвинувачений отримував грошову винагороду, а також наказом «військового комісара Республіки Крим» нагороджений медаллю Міністерства оборони РФ «За повернення Криму».

«Вказаний громадянин України був виявлений на території Херсонської області та 28 серпня 2021 року йому було повідомлено про підозру», – додали у відомстві.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими слідчим управлінням ГУ Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі з дотриманням вимог та строків, встановлених процесуальним законодавством.

За інформацією прокуратури, органами правопорядку автономії встановлено, що чисельний склад учасників незаконних збройних формувань, які активно сприяли окупації Криму Росією, становить близько 2 тисяч осіб. Наразі, 258 «самооборонівцям» повідомлено про підозри та направлено до суду 14 обвинувальних актів за ст.ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 111 (державна зрада), 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) КК України.

Як повідомлялось, у серпні 2021 року контррозвідники СБУ затримали на Херсонщині активного учасника незаконного збройного формування «самооборона Криму» з Ялти Михайла Кондратьєва, який у 2014 році сприяв Росії в окупації півострова.

Нагадаємо: