Апеляційний суд Амстердама оголосить рішення у справі про скіфське золото 26 жовтня – Джапарова

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд Амстердама переніс дату оголошення рішення у справі про приналежність скіфського золота з 14 вересня на 26 жовтня.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у мікроблозі Twitter.

«Апеляційний суд Амстердама переніс заплановану дату винесення рішення у справі щодо повернення експонатів виставки «Крим – Золотий острів у Чорному морі» на 26 жовтня ц.р. Віримо, що Суд підтвердить рішення Окружного суду Амстердаму від 2016 р. щодо повернення «скіфського золота» в Україну», – написала Джапарова.

Як повідомлялося, 22 квітня 2021 року в Апеляційному суді Амстердама відбулися слухання по суті у справі про приналежність скіфського золота.

11 траня 2021 року Апеляційний суд Амстердама повыдомив, що планує винести рішення у справі про приналежність скіфського золота 14 вересня 2021 року. Рішення буде письмовим, судове засідання не проводитимуть. Рішення буде опубліковано на офіційному сайті суду нідерландською та англійською мовами.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.