Чубаров: ФСБ намагається скомпрометувати Меджліс, вириваючи під тортурами «визнання» затриманих у Криму кримських татар

Новини
Голова Меджлісу, президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров Фото: qha.com.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначає, що ФСБ застосувала катування і тортури щодо затриманих в окупованому Криму двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, щоб отриманим таким способом «показаннями» спробувати скомпрометувати національні інститути корінного кримськотатарського народу – Меджліс і Курултай. У ФСБ стверджують, що нібито Меджліс спільно з Головним управлінням розвідки Міноборони України намагалися організувати протести кримських татар проти «влади» і силовиків на півострові.

Про це глава Меджлісу написав на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні суспільство вже знає про всі обставини і страхітливі деталі катувань і тортур, яких зазнали з боку російських окупантів двоюрідні брати Азіз і Асан Ахтемови. Міжнародне співтовариство усвідомлює, що ФСБ-шники Путіна є не просто старанними учнями Gestapo Гітлера і НКВС Сталіна, а й далеко перевершили їх в своєму людожерстві. Вириваючи визнання під тортурами, російські кати намагаються одночасно скомпрометувати національні інститути корінного кримськотатарського народу – Меджліс і Курултай», – зазначив Чубаров.

При цьому він підкреслив, що «всі кати кримськотатарських і українських політв’язнів неминуче будуть покарані за скоєні ними злочини».

Перед цим Центр громадських зв’язків ФСБ РФ заявив про нібито причетність ГУР Міноборони України і Меджлісу до організації протестів кримських татар проти окупантів у Криму.

У російській спецслужбі нагадали, що 4 вересня співробітники ФСБ затримали в Криму першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, який нібито був посередником в організації диверсії на газопроводі в селі Перевальне під Сімферополем, а також «безпосередніх виконавців диверсії» Асана і Азіза Ахтемова.

Як стверджують в ФСБ, в рамках розслідування кримінальної справи щодо затриманих, «отримані відомості про зв’язок забороненої в Росії організації «Меджліс кримськотатарського народу» («Меджліс») зі спецслужбами України».

«Зі слів затриманих, крім участі в підготовці диверсії Головне управління розвідки (ГУР) МО України через «Меджліс» намагалося організувати протестні акції кримськотатарського населення проти законних дій влади і правоохоронних органів Республіки Крим», – заявили в ЦГЗ ФСБ.

Як повідомлялось, 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова до 4 листопада. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 4 листопада для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).

7 вересня 2021 року ФСБ заявила, що ГУР Міноборони України та Меджліс кримськотатарського народу причетні до організації диверсії, яка нібито сталася на газопроводі в окупованому Криму 23 серпня.

  • 3 вересня 2021 года в окупованому Криму співробітники ФСБ викрали кримського татарина, жителя Сімферополя Ельдара Одаманова після обшуку в його будинку, який проводився в зв’язку з нібито його причетністю до вибуху на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району. Силовики вилучили всю комп’ютерну техніку.
  • 4 вересня в Криму співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • Увечері 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. Вранці 4 вересня в Євпаторії силовики обшукали будинок і затримали місцевого жителя Шевкета Усеінова. Місцезнаходження обох затриманих невідомо, як і трьох затриманих раніше Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джелялова.