Сім’я подруги очільника МЗС РФ Лаврова користується літаками, яхтами і готелями олігарха Дерипаски – команда Навального

Новини
Очільник МЗС РФ Сергій Лавров і Світлана Полякова Колаж: YouTube Алексей Навальный

Близька подруга глави МЗС РФ Сергія Лаврова Світлана Полякова та її родичі користуються приватними літаками, яхтами, будинками і готелями олігарха Олега Дерипаски. Натомість Лавров лобіює інтереси російського бізнесмена.

Про це йдеться в розслідуванні «Яхти, хабарі і коханка. Що приховує міністр Лавров» команди російського опозиціонера Олексія Навального.

Раніше російське видання «Важные истории» розповіли про Світлану Полякову, яка, як стверджують журналісти, пов’язана давніми і близькими стосунками з Лавровим, а її сім’я володіє активами більш ніж на 1 мільярд рублів.

Світлана Полякова, за даними команди Навального, не працює в МЗС. Лавров з Поляковою зустрічаються мінімум з самого початку двохтисячних, а швидше за все, і раніше. Ще в 2004 році вони літали разом в Санкт-Петербург, але при цьому не було знайдено жодної згадки про її роботу або держслужбу.

Як говориться в розслідуванні, Полякова насправді – актриса, вона зареєстрована як індивідуальний підприємець і займається виробництвом кінофільмів і телевізійних програм. Зараз вона знімає свій другий фільм – «Одиниця Монтевідео». На знайденій спеціальної тарілці, яку за традицією розбивають перед зйомками, вказана вся знімальна група, де Світлана Полякова записана як продюсер, а її дочка Поліна – як актриса.

Разом з Лавровим Світлана Полякова за останні 7 років 60 раз «користувалася службовим літаком Лаврова як своїм», літала до Франції, Ефіопії, Австрії, Туреччини, Італії, Німеччини, Монголії, ОАЕ, США, Швейцарії, Японії, Сінгапуру, Португалії та в інші країни. На спецборту у відрядження з ними їздить і дочка Полякової Поліна, і її мама Тамара Полякова. «І всюди 70-річна теща Лаврова вказувала метою поїздки «відрядження». В дипломатичне представництво», – з’ясували розслідувачі.

При цьому команда Навального з’ясувала, що очільник МЗС РФ фактично перебуває на утриманні олігарха Олега Дерипаски.

«Лавров і його сім’я багато років перебувають на утриманні у олігарха. Він оплачує їм відпочинок. Вони літають на його літаках. Вони плавають на його яхті і живуть в його будинках. З даних про перельоти сім’ї Лаврова ми дізналися, що друга сім’я Сергія Лаврова буквально користується літаками Дерипаски, як своїми. Коли ми робили розслідування про Дерипаску, думали: навіщо одній людині, нехай навіть олігархові, 3 однакових приватних літаки? Що він з ними робить? Нарешті ми зрозуміли! Він просто використовує їх для перевезення сім’ї Лаврова та інших чиновників по світу. Як таксі», – зазначають автори розслідування.

Як стверджується, Світлана Полякова літала на літаках Дерипаски на Сардинію в 2014, 2016 та 2017 років роках, в Чорногорію – в 2015 році, в Австрію святкувати Новий, 2016 рік, в німецькі Карлсруе і Ганновер – теж в 2016 році. Її мама літала на літаку Дерипаски в Німеччину, а малолітня племінниця Лаврова, Валерія Полякова, з мамою (дружиною брата Полякової) – на Сардинію, в Австрію і Норвегію.

Яхта ELDEN («Элден») російського олігарха Олега Дерипаски Фото: MarineTraffic

Також розслідувачі встановили, що друга сім’я Лаврова відпочиває на яхті Дерипаски, про яку команда Навального в 2018 році випустила розслідування про те, як олігарх зняв десяток повій і відправився з ними у вояж до Норвегії. Однією і них була Настя Рибка, молода дівчина-ескортниця, яка записувала на телефон все, що відбувалося на борту і в кадр випадково потрапив на той момент російський віце-прем’єр Сергій Приходько, який, як виявилося, був тоді разом з Дерипаскою на яхті.

За фотографіями Поліни Полякової в інстаграмі розслідувачі з’ясували, що вона також зупинялася в готелі Дерипаски в Австрії, в 2017 році відзначила свій день народження на віллі Валькірія в Порто-Черво на Сардинії, яка також належить Дерипасці.

Як стверджують соратники Навального, натомість на всі ці послуги Лавров лобіює інтереси Дерипаски. «У випадку з Дерипаскою і Лавровим все простіше простого. Тут не потрібні гіпотези, домисли і теорії. Досить просто відкрити новини, і стане очевидно. Міністр Лавров – особистий лобіст олігарха Дерипаски. Лавров використовує свою державну посаду, посаду міністра закордонних справ, щоб вирішувати його, Дерипаски, питаннячка. Допомагати його бізнесу. І йому особисто», – йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо:

  • У розслідуванні, яке опублікувало російське видання «Важные истории», включене в Росії в список ЗМІ – «іноземних агентів», йдеться про те, що сім’я колишньої співробітниці МЗС Росії Світлани Полякової, яку пов’язують близькі стосунки з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, володіє активами на більш ніж 1 мільярд рублів в Росії і Великій Британії. При цьому Полякова має значний вплив в МЗС, а також займалася бізнесом, пов’язаним з міністерством.