Україна закликає ОБСЄ звернути увагу на обмеження руху через адмінмежу з Кримом

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

Україна закликає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ приділити увагу питанню свободи пересування через адмінмежу з окупованим РФ Кримом.

Як заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, під прикриттям обмежень на поїздки через COVID-19 російська окупаційна адміністрація жорстко обмежила пересування для громадян України в Крим і з Криму, пише Укрінформ.

«Ми очікуємо, що Місія продовжить роботу над своїм минулим тематичним звітом про свободу пересування через адміністративний кордон з Кримом, який видавався в червні 2015 року», – заявив Цимбалюк.

Він вказав на те, що Москва також обмежила пересування через лінію зіткнення на сході України, зробивши українських громадян на окупованих територіях «безправними заручниками російських геополітичних ігор».

«Не дивлячись на гарантії безпеки з боку України, Росія продовжує перешкоджати відкриттю двох КПВВ поблизу Золотого і Щастя. Жахливі наслідки того, що Росія не виконала навіть це дуже конкретне гуманітарне зобов’язання, докладно відображені в тематичному звіті про гендерні аспекти моніторингу СММ, опублікованому кілька днів тому», – зазначив глава української місії в ОБСЄ.

Лише один із трьох пунктів пропуску – «Чонгар» – наразі взятий на баланс держпідприємства «Реінтеграція та відновлення», яке, власне саме з цією метою і створювалось Мінреінтеграції ТОТ.  «Каланчак» все ще на балансі ДП «Укрзалізниця», а «Чаплинка» – в управлінні у прикордонників і митників. Багаторічна епопея з облаштуванням людських умов для перетину адміністративної межі з окупованим Кримом триває.

  • Мінреінтеграції розробило детальні карти маршрутів пасажирського транспорту, яким громадяни України з тимчасово окупованих територій можуть доїхати до місць вакцинації та тестування від КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінмежі з Кримом.
  • З 5 серпня 2021 року почали діяти нові, посилені карантинні правила перетину держкордону, КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з  тимчасово окупованим Кримом.
  • 18 серпня 2021 року Кабмін дозволив особам, які мають COVID-сертифікат про вакцинацію однією або декількома дозами схвалених ВООЗ вакцин або одужання від COVID-19, не проходити самоізоляцію під час перетину державного кордону, а також КПВВ на лінії розмежування на Донбасі і на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом.