Конструкторське бюро з Дніпра на замовлення РФ модернізувало енергетичну інфраструктуру окупованого Криму

Новини
Фото: ssu.gov.ua

СБУ викрила велике конструкторське бюро у Дніпрі, яке в обхід українських санкцій тісно співпрацювало з окупаційною «владою» Криму. Зловмисники займалися модернізацією об’єктів енергетичної інфраструктури півострова, формально прикриваючись афілійованими підприємствами з РФ. Затримані троє керівників бюро.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Як з’ясували в українській спецслужбі, конструкторське бюро отримувало значні контракти від уряду РФ. Вартість лише одного з них становила близько 260 млн рублів ($3,5 млн).

Серед їхніх проектів – виконання конструкторських робіт на об’єктах АО «КримТЕЦ»: «Сімферопольської ТЕЦ», «Камиш-Бурунської ТЕЦ» і «ТЕЦ Сакських теплових мереж».

«Зловмисники діяли не напряму: щоб обійти український закон і «не співпрацювати з окупантами», вони створили декілька компаній в РФ. Саме вони і були формальним прикриттям цієї діяльності: брали участь у тендерах; від їх імені укладалися угоди щодо реконструкції енергетичних об’єктів окупованого півострова», – наголосили в СБУ.

У ході обшуків, проведених в офісному приміщенні та за адресами мешкання зловмисників, було вилучено технічну документацію щодо проведення робіт на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території АР Крим, платіжні картки російських банків, печатки утворених на території РФ афілійованих компаній.

Наразі слідчими СБУ у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України) Кримінального кодексу України, здійснюється низка експертиз.

Тривають слідчі дії для встановлення і покарання всіх причетних осіб.

Викриття незаконної діяльності здійснювали співробітники Управління СБУ у Дніпропетровській області за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.

В свою чергу, як повідомляє пресслужба Дніпропетровської обласної прокуратури, наразі трьох керівників конструкторського бюро затримано в порядку ст.208 КПК України. Вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру у скоєнні вказаного кримінального правопорушення та обрання запобіжного заходу. Встановлюються інші причетні до злочину особи.

Нагадаємо:

  • На початку вересня 2021 року кіберфахівці СБУ викрили в Києві рекламну агенцію, яка займалася розробкою інформаційних кампаній для терористичних організацій «Л/ДНР» та окупаційної влади Криму.