В суд скеровано обвинувачення у держзраді стосовно ще двох суддів-зрадників, які переслідували кримських татар у Криму

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та Севастополя, у порядку спеціального досудового розслідування, до суду скеровано обвинувальні акти стосовно ще двох суддів-зрадників, які переслідували кримськотатарських активістів в окупованому Криму, які у травні 2014 року брали участь у протестах проти недопуску російським силовиками на півострів національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Колишні судді АР Крим обвинувачуються за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), санкція якої передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років, повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«У ході досудового розслідування встановлено, що обвинувачені, після окупації півострова у 2014 році, зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених «Бахчисарайського районного суду Республіки Крим» та «Білогірського районного суду Республіки Крим». Займаючи вказані посади, «судді», незаконно винесли постанови про визнання чотирьох активістів кримськотатарського національного руху винними у, нібито, організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ)», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, йдеться про події 3 травня 2014 року, коли кримські татари перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін., виступаючи проти окупації півострова та у зв’язку із забороною в’їзду до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Саме ці дії активістів і було кваліфіковано окупантами як «адміністративне правопорушення» та притягнуто їх до «відповідальності».

«Окрім цього, обвинувачені приймали незаконні рішення у низці судових (адміністративних, кримінальних, цивільних) справ, тим самим надавши допомогу представникам іноземної держави у переході судової системи України, яка діяла на території півострова, на відправлення правосуддя за російським законодавством», – додали у прокуратурі.

Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачені сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими територіального управляння ДБР, розташованого у Мелітополі.

Нагадаємо:

  • У кінці серпня 2021 року прокуратура АРК и Севастополя направила в суд обвинительные акты в отношении двух крымских судей-предателей, которые преследовали крымскотатарских активистов в оккупированном Крыму, которые в мае 2014 года протестовали против недопуска российскими силовиками на полуостров национального лидера крымских татар Мустафы Джемилева.
  • У вересні 2021 року до суду було направлено обвинувачення в державній зраді відносно колишнього судді АР Крим, а нині «судді Білогірського районного суду» окупованого Криму Вахтанга Чубабрії, який притягував до адміністративної та кримінальної відповідальності кримських татар, які висловили протест щодо недопущення Джемілєва до Криму.