Пенсії в Україні недоотримали близько 300 тисяч переселенців

Новини
пенсии

Пенсії в Україні недоотримали близько 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«В Україні налічується майже 1,5 мільйона ВПЛ. Більше половини повідомлень про порушення їхніх прав, що надходять до мене, стосуються порушення права на пенсійне забезпечення – близько 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб мають заборгованість по пенсійних виплатах», – розповіла Денісова.

В Україні спростили оформлення пенсій, субсидій і соцдопомоги, а також ряд інших послуг можна буде оформити в додатку «Дія» віддалено. Інновацію запускають в двох областях, але в майбутньому планується більший радіус дії. Проект планують запустити в Київській і Житомирській областях.

Тепер оформити пенсії в Україні для жителів окупованих територій можна віддалено. Відповідне рішення прийняв Кабінет міністрів.

Процес віддаленої ідентифікації здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача (без його особистої присутності) в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису Дія.Підпис (Дія ID).

Така можливість прирівнюється до фізичної ідентифікації одержувача.

Зараз існують труднощі з отриманням пенсій та соціальних виплат для мешканців ТОТ, оскільки для ідентифікації люди мусять приїжджати на підконтрольну уряду територію України, але російські окупаційні режими продовжують блокувати роботу КПВВ, утримуючи людей в заручниках.

Переважна більшість таких одержувачів, люди похилого віку, які просто не мають можливості чекати кілька місяців, аби окупанти врешті вирішили надати їм дозвіл на перетин КПВВ.

Як повідомлялось, Мінреінтеграції запроваджує віддалену ідентифікацію для вимушено переселених осіб (ВПО) та мешканців ОРДЛО, які є одержувачами пенсій та соціальних виплат, але через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування в умовах карантину не мають можливості виїхати на підконтрольну Україні територію, щоб їх отримати. Онлайн-ідентифікація здійснюватиметься шляхом авторизації одержувача в особистому кабінеті порталу Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»).

Нагадаємо:

  • У травні 2021 року Пенсійний фонд України опублікував проект постанови Кабінету міністрів про виплату заборгованості по пенсіях внутрішньо переміщеним особам і тим, хто відмовився від довідки переселенця. Правозахисники вважають, що прийняття цього порядку зовсім не означає, що переселенці відразу отримають свої гроші.
  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, сума заборгованості по пенсіях переселенців і жителів тимчасово окупованих територій за рішеннями судів досягла 11 мільярдів гривень.