Разумкова відправили у відставку з посади спікера Верховної Ради

Новини
Дмитро Разумков фото: youtube

Верховна Рада проголосувала за відставку спікера Дмитра Разумкова.

Рішення підтримали 284 депутати.

Дмитро Разумков обраний Головою Верховної Ради 29 серпня 2019 року. До того він очолював політичну партію «Слуга народу».

Народні депутати з фракції «Слуга народу» 2 жовтня зібрали необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання з посади Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Це відбулося в межах дводенного виїзного засідання фракції «СН» у Трускавці.

Разумков заявляє, що продовжуватиме активну політичну діяльність та планує створити «велику команду».

Як зазначає ZN.UA, через своє «вільнодумство» та неготовністю порушувати регламент за вказівкою згори у Разумкова та Офісу президента вже давно напружені стосунки. Останньою краплею став закон №5599 про деолігархізацію. Зокрема, Разумков критикував документ за норму, що дозволяє формувати реєстр олігархів рішенням «ручної» Ради нацбезпеки та оборони, вказував на правові колізії у документі відправив його на розгляд Венеціанської комісії.

Президент Володимир Зеленський називав «внутрішньофракційним» питання відставки чи збереження на посаді голову парламенту. Однак, за словами самого Разумкова, фракція «Слуга народу» відмовилася з ним зустрітися й обговорити власну ініціативу, мовляв, «сенсу в такій зустрічі немає».

За узгодженим на з’їзді «слуг» у Трускавці планом, очолити парламент має перший віцеспікер Руслан Стефанчук, а його місце займе перший заступник голови фракції СН Олександр Корнієнко.

На думку голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, «з точки зору політики зрозумілим є бажання президента позбутися Разумкова, так само зрозумілим є бажання опонентів максимально зіграти цим проти Зеленського».

«Комічними є намагання створити Разумкову образ захисника демократії. Це ж той Разумков, який (на догоду проросійським політикам) захистив від очищення огидний Конституційний Суд. Пригадуєте історію знесення покарання за брехню в деклараціях (за поданням ОПЗЖ)? Створена Разумковим робоча група вже майже РІК “терміново” вирішує питання з КСУ. Рік! За цей подарований Разумковим час покидьки в КСУ оговталися і пішли в контрнаступ.

Наприклад, вчора КСУ відновив розгляд провадження, яке відкриває Коломойському і ко можливість відіграти приватизацію Привату та ліквідацію банків-помийок.
На черзі початок знесення судової реформи (одразу після пасу Пленуму ВС), а ще знищення антикорупційного суду, незаконного збагачення (вчергове), спецконфіскації, медичної реформи і т.д. Разумков так сильно “вирішував” проблему з КСУ, що суддя Сліденко, який грохнув декларування, забув піти у відставку (хоча й дуже обіцяв). За минулий рік він отримав 3,6 МЛН грн наших податків. Ну, і ще багато чого Разумков начудив поза межами КСУ.

Наприклад, спецом затягнув з відновленням тюрми за брехню в деклараціях. Зусиллями Разумкова ми не можемо тепер нормально карати за брехню в деклараціях за 2020 р.
Цими діями Разумков купував лояльність депутатських груп, які, в свою чергу, мали захистити його на посаді. І що, помогло воно йому? Нехай це стане уроком для наступних Спікерів».

  • Дмитро Разумков був співвласником мережі ломбардів «Про100Кредит», повідомляв Центр журналістських розслідувань у розслідуванні «Родинний бізнес Разумкова: ломбарди і консультування»
  • Дмитро Разумков у 2015 році придбав компанію «Інтерінвест ХХІ століття», яка є співзасновником ТОВ «Повне товариство Ломбард Про100Кредит ТОВ Інтерінвест XXI століття і компанія», що володіє сімома ломбардами мережі «Про100Кредит».  За даними аудиту за 2018 рік та держреєстру, діючими були чотири відділення компанії у Києві.  
  • Другим засновником  ПТ «Ломбард Про100Кредит» є компанія «Бізнесінвестгруп», яка належить дружині Дмитра Разумкова Юлії Чайці, дочці покійного мера міста Миколаїв Володимира Чайки.