РФ тримає біля кордону 19 батальйонно-тактичних груп – Україна в ОБСЄ

Новини
Російські бойові машини десанту БМД-3 на полігоні Опук в окупованому Криму Фото: mil.ru

Біля кордону з Україною досі залишаються 19 батальйонно-тактичних груп ЗС РФ. Російська сторона все ще має виконати заходи щодо прозорості відповідно до Віденського документу 2011 року, як це було рекомендовано на спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, пише Укрінформ.

Український посол нагадав, що весною цього року на тлі масового нарощування військ Росією біля кордону з Україною спостерігалося різке зростання кількості обстрілів з боку збройних формувань РФ в ОРДЛО, що лише засвідчило керованість конфлікту з боку Кремля.

«Паралельно СММ засвідчує відчутні та систематичні обмеження оперативних можливостей на окупованих територіях. Це передбачає глушіння сигналу безпілотників, загрози безпеці, невиправдані обмеження під приводом COVID-19 та перевірки безпеки тощо – відома російська модель поведінки, яка триває роками. Чи існує якесь інше пояснення того, що понад 90% усіх цих обмежень діяльності СММ відбуваються на окупованих територіях, особливо в прикордонних районах, як не намір Росії приховувати свою протиправну діяльність на цих територіях?», – заявив Цимбалюк.

Він також нагадав про рішення Росії закрити спостережну місію ОБСЄ на пунктах пропуску «Гуково» та «Донецьк», «що свідчить про плани Росії продовжувати безперервні поставки озброєння та особового складу через неконтрольовану ділянку кордону, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту».

  • Україна готується відбивати повномасштабне вторгнення РФ. Росія активізувалася на сході нашої держави. Збройні сили постійно готуються до відбиття різних загроз, в тому числі і повномасштабного вторгнення.
  • На території РФ і Білорусі пройшли спільні масштабні військові навчання «Захід-2021». Всього в навчаннях взяли участь до 200 000 чоловік особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів.